9 februari – zitting centraal stembureau

gemeente De Wolden
Zoeken

9 februari – zitting centraal stembureau

Vandaag (9 februari) is er om 16.00 uur een openbare zitting op het centraal stembureau in het gemeentehuis. Op 5 februari hebben alle partijen hun kandidatenlijsten ingeleverd en vandaag worden deze onder de loep genomen.

Wat wordt er gecontroleerd?

Partijen kunnen alleen meedoen aan de verkiezingen als hun kandidatenlijst geldig wordt verklaard door het centraal stembureau. Dit gebeurt alleen wanneer de partijen hun lijst op tijd en met de juiste documenten erbij hebben ingeleverd.

Nummering van de kandidatenlijsten

Alle partijen en hun kandidaten die deelnemen aan de verkiezingen krijgen een plekje op het stembiljet. Dit gebeurt in een vaste volgorde: de partij die bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen de meeste zetels heeft behaald, komt op lijstnummer 1, de nummer 2 krijgt lijstnummer 2 en ga zo maar door. Is er een partij die de vorige keer geen raadzetel heeft behaald? Dan komt deze partij als laatste nummer op de lijst. Als het gaat om meer dan 1 partij, dan wordt er geloot om de laatste lijstnummers.

Kijkje bij de buren

Hoewel de belangrijke data voor de verkiezingen landelijk zijn vastgesteld, is er hier en daar ruimte voor een eigen invulling. Zo was vastgesteld dat op 5 februari (de dag van kandidaatstelling) alle partijen hun kieslijsten moesten inleveren. Hoe dit precies geregeld werd verschilde echter per gemeente. Zo werd er in sommige gemeenten een apart kamertje ingericht, waar partijen hun lijsten konden inleveren. De gemeente Meppel greep het moment aan voor een eerste controle van de lijsten door burgemeester Richard Korteland (voorzitter van het centraal stembureau). Niet in een kamertje, maar in de raadzaal. Dat leverde leuke plaatjes op.

Bekijk de foto's op Twitter:

Partijen leveren kieslijsten in voor verkiezingen https://t.co/VvfHREl0pQ pic.twitter.com/Na4HfkwwcE

— Politiek Meppel (@politiekmeppel) 5 februari 2018