Bent u er al klaar voor?

gemeente De Wolden
Zoeken

Bent u er al klaar voor?

Binnenkort ontvangt u uw stempas. Als u stemgerechtigd bent krijgt u deze automatisch thuisgestuurd. U hoeft hier dus verder niets voor te doen. Het enige dat van belang is, is om in de gaten te houden of u de pas wel ontvangt. Heeft u na 7 maart nog niets ontvangen? Dan is het aan te raden om even contact op te nemen met de gemeente.

Heeft u een identiteitsbewijs?

Om op 21 maart te mogen stemmen heeft u naast uw stempas ook een identiteitsbewijs nodig. Interessant om te weten: ook met een verlopen identiteitsbewijs kunt u stemmen. De enige voorwaarde hierbij is dat het bewijs niet langer dan vijf jaar verlopen is. Raakt u uw identiteitsbewijs kwijt, juist in een periode dat er verkiezingen zijn? Geef bij uw aanvraag voor het nieuwe identiteitsbewijs dan aan dat u gaat stemmen. U krijgt dan een bewijs mee dat uw nieuwe ID in de maak is. Dit bewijs is voldoende om alsnog te mogen stemmen.

Kunt u zelf niet stemmen?

Wilt of kunt u om de een of andere reden niet naar het stembureau komen op 21 maart, maar wilt u wel uw stem uitbrengen? Dit kan op twee manieren:

• Vul op de achterkant van uw stempas in dat iemand anders voor u mag stemmen. De gegevens van deze persoon moeten op uw pas worden vermeld. Daarnaast is het van belang dat u de machtiging ondertekent. Op 21 maart kan de gemachtigde voor u stemmen. Let op: naast uw ondertekende machtiging moet de gemachtigde ook een kopie van uw identiteitsbewijs bij zich hebben;

• Heeft u uw stempas niet ontvangen, bijvoorbeeld omdat u op vakantie bent? U kunt dan een schriftelijke machtiging invullen, zodat iemand anders alsnog een stem voor u mag uitbrengen. Dit L8-formulering moet voor de gemeenteraadsverkiezingen 2018 voor 9 maart naar de gemeente verstuurd worden. Ook in dit geval is het van belang dat de gemachtigde voor het stemmen ook een kopie van uw identiteitsbewijs mee heeft.

Te downloaden: