Nationale cijfers gemeenteraadsverkiezingen

gemeente De Wolden
Zoeken

Nationale cijfers gemeenteraadsverkiezingen

Onze online campagne draait om cijfers die in de gemeente De Wolden een belangrijke rol spelen. In het verlengde daarvan is het leuk om ook een paar interessante cijfers van buiten De Wolden te vermelden. Weet u bijvoorbeeld in hoeveel gemeenten er op 21 maart verkiezingen worden gehouden?

Niet overal gemeenteraadsverkiezingen

Er zal in 335 gemeenten een nieuwe gemeenteraad gekozen gaan worden. Er zijn echter ook 45 gemeenten waar dit niet kan. Overigens wordt men daar alsnog gevraagd om naar de stembus te gaan, in verband met het referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. De 45 gemeenten waar alleen het referendum plaatsvindt, hebben of krijgen te maken met een gemeentelijke herindeling. Hierdoor hebben deze gemeenten al verkiezingen gehad, of krijgen ze alsnog op 21 november van dit jaar.

Gemiddelde opkomst vorige gemeenteraadsverkiezingen

De opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 lag landelijk op gemiddeld 54 procent. Uitschieters hierbij waren Schiedam, waar de opkomst slechts 42,6 procent was, en Schiermonnikoog (met maar liefst 85,3 procent). De opkomst bij gemeenten die op een ander moment naar de stembus gingen in verband met een gemeentelijke herverdeling was nog slechter. Deze kwam nergens boven de 45 procent uit.

Totaal aantal raadzetels

In de 335 gemeenten zijn in totaal 7.979 zetels te verdelen. Uiteindelijk zullen er in Nederland na deze verkiezingen 8.863 raadsleden zijn. Dat is meer dan nu. Er zijn namelijk 21 gemeenten die gegroeid zijn, waardoor de gemeenteraad ook groeit. Het aantal raadsleden hangt namelijk af van het inwonersaantal van de gemeente. De cijfers zijn dus iedere keer weer anders. Dat geldt natuurlijk ook voor de cijfers wat betreft opkomst.

Lees nog meer over de nationale cijfers.