Gratis energiescan: heeft u hem al aangevraagd? (13-03-2019)

Home > Direct regelen > Nieuwsberichten > Gratis energiescan: heeft u hem al aangevraagd?

Gratis energiescan: heeft u hem al aangevraagd? (13-03-2019)

RSS

Wanneer u een energiescan aanvraagt bij de gemeente, dan voert GebouwenInspectie Nederland deze uit. Zij bellen u om een afspraak te maken en een adviseur komt langs om uw wensen te bespreken en uw woning te bekijken. Maar hoe gaat dat nu precies, een afspraak voor een energiescan? Wij vroegen het aan Anne Visser, inwoner van Koekangerveld. Begin februari kwam Anthony van GebouwenInspectie Nederland bij haar langs.

Hoe kwam je erbij om een energiescan te laten uitvoeren?

Wij zijn al langer bezig in het huis. We hebben al zonnepanelen op de schuur en dit voorjaar komen er in het voorhuis nieuwe kozijnen met HR++ glas. Ik denk dat de Belangenvereniging Koekange me daarom benaderde om mee te doen aan de eerste scan in de gemeente.

Deze scan is bedoeld voor mensen die hun woning energiezuiniger willen maken, maar nog niet zo goed weten waar te beginnen. Maar jullie zijn niet echt meer in de oriënterende fase?

Juist wel, we hebben al wat dingen gerealiseerd, maar we weten ook heel vele nog niet.

We hebben een boerderij uit 1930 en we weten wel dat we minder gas willen gebruiken en energiezuiniger willen weten, maar waar begin je? We willen misschien vloerverwarming? Maar wat komt er allemaal bij kijken, moeten we dan wat met isolatie en is een warmtepomp geschikt?

Wat gebeurt er tijdens zo’n energiescan?

Anthony, de inspecteur van GebouwenInspectie Nederland die komt langs. We hebben eerst even om de tafel gezeten en gesproken over onze interessegebieden en het intakeformulier besproken. Daarna is hij door het huis gegaan, heeft hij alles ruimtes opgemeten, de muren bekeken en het dak bekeken in verband met isolatie. En heeft hij alle installaties bekeken; de ketel en de zonnepanelen. Ondertussen heeft hij vragen van ons kunnen beantwoorden. Daarna hebben we nog een kop koffie gedronken en hebben we meer in detail besproken wat handig is voor ons huis.

En dan krijgen jullie nog een rapport thuis?

Ja, volgende week krijgen we het rapport thuis. Ik ben er heel nieuwsgierig naar. Anthony zei dat er ook een meer-jaren stappenplan in zit, met daarna uitgelegd welke maatregelen we nu eerst kunnen doen en welke daarna. Zo hoeft de CV ketel er pas uit wanneer hij ook op is, we gaan niet een goede ketel vervangen. En dan hebben we ook nog tijd om te sparen.

Is deze scan voor iedereen?

Dat weet ik niet. De inspecteur kijkt wel echt naar de grote zaken. Wij zijn ook echt van plan wat ingrijpende dingen te doen, bijvoorbeeld vloerverwarming aanleggen. Dat is best prijzig en je hele vloer moet eruit. Voor mensen die in een verbouwingsfase zitten of grote aanpassingen willen doen vind ik het heel nuttig. Maar het is niet voor de kleine dingen. Wil je klein beginnen? Begin dan inderdaad met alle lampen vervangen naar LEDlampen, tochtstrips plaatsen en HR++ glas. Met kleine stapjes kom je ook een heel eind.

Wil jij zelf nu ook thuis aan de slag? Ben je wel klaar voor grotere aanpassingen aan de woning? Vraag de energiescan zelf aan.

Contact

E-mail: gemeente@dewolden.nl

Bel ons op:

14 0528
(zonder kengetal)

Postadres

Postbus 20, 7920 AA Zuidwolde

Bezoekadres

Raadhuisstraat 2
7921 GD Zuidwolde

Openingstijden

Contactinformatie