Van yoghurtbeker tot plastic speelgoed: wat mag in de bak voor PMD? (10-10-2017)

Home > Direct regelen > Nieuwsberichten > Van yoghurtbeker tot plastic speelgoed: wat mag in de bak voor PMD?

Van yoghurtbeker tot plastic speelgoed: wat mag in de bak voor PMD? (10-10-2017)

RSS

PMD staat voor: Plastic, Metaal en Drinkpakken. Om het beter te onthouden is het simpel gezegd: alle lege verpakkingen uit het huishouden. Alles wat u in huis haalt waar producten inzitten die u gebruikt, kunt u als ze leeg zijn weggooien in de PMD-container.

In de PMD-container gaat dus niets meer/minder dan leeg verpakkingsmateriaal! Hard plastic hoort bij het restafval.

Tips plastic weggooien

  1. Doe plastic verpakkingen thuis in een aparte bak of zak. Samen met blikjes en drinkpakken zorgt plastic vaak voor veel afval in huis.
  2. Plasticfolie met een metaallaagje, zoals chipszakken of koffiepakken, horen bij het restafval. Het aluminiumlaagje kan niet gescheiden worden van het plastic, waardoor het plastic niet te recyclen is.
  3. Yoghurt- en slagroombekers mogen bij het plastic afval. Haal het aluminium dekseltje eraf en doe dit er los bij.
  4. Een plastic verpakking die je gescheiden inlevert moet leeg zijn, maar hoeft niet schoon. Zelf afwassen kost meer energie dan schoonspoelen in de recyclingfabriek.
  5. Plastic dat geen verpakking is, hoort niet bij het plastic afval. Denk aan speelgoed, plastic borden, tuinstoelen. Kleine dingen kunnen bij het restafval, grote dingen (zoals tuinstoelen en groot speelgoed) kun je gescheiden inleveren bij de milieustraat.
  6. Gebruik een doorzichtige vuilniszak voor het inleveren van je plastic, blik en drinkpakken. Dan ontstaat er geen verwarring met restafval in een grijze zak.