Verbod gasaansluiting nieuwbouwwoningen per 1 juli 2018 (06-07-2018)

Home > Direct regelen > Nieuwsberichten > Verbod gasaansluiting nieuwbouwwoningen per 1 juli 2018

Verbod gasaansluiting nieuwbouwwoningen per 1 juli 2018 (06-07-2018)

RSS

Op 1 juli 2018 ging de wet VET (Versnelling Energie Transitie) in: de aansluitplicht van netbeheerders om woningen van een gasaansluiting te voorzien, vervalt. Vanaf 1 juli mogen er dus geen huizen met een gasaansluiting worden gebouwd. Alleen voor grootverbruikers geldt een uitzondering.

Voor wie geldt deze wet?

Dit verbod geldt voor alle kleinverbruikers. Wilt u een huis bouwen, dan valt u onder het verbod. Bouwt u een bedrijf of meerdere woningen, dan is de kans groot dat het verbod ook voor u geldt. Tot de kleinverbruikers behoren gasaansluitingen waar maximaal 40 m3 gas per uur doorheen kan stromen. Dat zijn vrijwel alle gebouwen met minder dan 3000 m2 verblijfsoppervlak. Dat oppervlak is vergelijkbaar met 20 tot 30 woningen of een grote supermarkt.

Overgangstermijn

Er is een overgangstermijn voor deze wet. Hebt u voor 1 juli een vergunningsaanvraag ingediend; dan mag er nog een gasaansluiting in uw nieuwbouw komen.

Alternatieven voor gas

Er zijn verschillende opties, waaronder zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen, infraroodverwarming, aardwarmte en pelletkachels. Wat het best past bij uw gebouw, hangt onder meer af van de locatie en de isolatiewaarde. Uw architect, aannemer of installateur kan u daarover informeren. U kunt ook terecht bij het Drents Energieloket voor een onafhankelijk, vrijblijvend en gratis energieadvies www.drentsenergieloket.nl. Op de website van het DEL (Drents Energieloket) vindt u een stappenplan voor de bouw van energie neutrale woningen.

Kijk op www.drentsenergieloket.nl/energieneutraal-wonen