Wordt het glad of gaat het sneeuwen? Strooien bij gladde wegen (14-11-2018)

Home > Direct regelen > Nieuwsberichten > Wordt het glad of gaat het sneeuwen? Strooien bij gladde wegen

Wordt het glad of gaat het sneeuwen? Strooien bij gladde wegen (14-11-2018)

RSS

Gemeente De Wolden zorgt ervoor dat de belangrijkste doorgangswegen sneeuw- en ijsvrij zijn. Tussen 5 november en 25 maart staan medewerkers en strooiwagens 24 uur per dag, zeven dagen per week, paraat om de gladheid te bestrijden.

De routes

De doorgaande routes, schoolroutes, toegangswegen naar industriegebieden en de doorgaande fietsroutes zijn in onze gemeente sneeuw- en ijsvrij. Mocht het slecht weer worden, dan weten we dat op tijd en zorgen we dat er strooiwagens klaar staan. Ook huisartsenpraktijken en supermarkten blijven bereikbaar. Wethouder Mirjam Pauwels: "We nemen zoveel mogelijk het zekere voor het onzekere: het gaat tenslotte om de veiligheid van verkeersdeelnemers en de bereikbaarheid van onze gemeente.”

Meteo group

Om op tijd te kunnen strooien, is het belangrijk dat de gemeente goed weet welk weer het wordt. Meteo group helpt de gemeente daarbij en houdt de weersverwachting bij. De metrologen van Meteo group informeren de gemeente over te verwachten gladheid. Dit doen zij zeven dagen in de week, vierentwintig uur per dag.

Belangrijkste wegen

Het is onmogelijk om alle wegen, fietspaden en stoepen schoon te houden in de winter. “We strooien op veel plekken wel. Toch blijft het belangrijk dat inwoners voorzichtig zijn in winterse omstandigheden,” aldus wethouder Mirjam Pauwels.

De strooiroutekaarten

De gemeente strooit een aantal vastgestelde routes. Dit zijn de doorgaande wegen en fietspaden, de schoolroutes en de toegangswegen naar industriegebieden; de wegen die het meest worden gebruikt. De hoogste prioriteit bij het strooien krijgen de verbindende wegen tussen de dorpen en naar de A28, N375 en N48. Op de website staan kaartjes met de strooiroutes: dewolden.nl/gladheid.

Gladheidbeheersingsplan

Hoe De Wolden gladheid bestrijdt, ligt vast in het Gladheidbeheersingsplan. Dit plan beschrijft de aanpak en de werkwijze bij gladheid. Het geeft aan welke routes in de gemeente worden gestrooid. De gemeente stemt de uitvoering van de gladheidbestrijding af met Rijkswaterstaat, Provincie Drenthe en de omliggende gemeenten. Meer weten over het plan? U vindt het op dewolden.nl/gladheid.

Let altijd op

Mocht u rijp op de bomen en het gras zien, dan is de kans heel groot dat de weg glad is. En onthoud: gladheid is meestal niet zichtbaar. Houd daar altijd rekening mee, ook al is er gestrooid!