Zoekt u verkoeling? Zwem in officieel zwemwater (05-08-2019)

Home > Direct regelen > Nieuwsberichten > Zoekt u verkoeling? Zwem in officieel zwemwater

Zoekt u verkoeling? Zwem in officieel zwemwater (05-08-2019)

RSS

In de zomer zoeken veel mensen verkoeling op door een plons te nemen in het water. In De Wolden kunt u terecht bij zwembaden in de Wijk, Ruinen en Zuidwolde. Maar ook kunt u heerlijk ontspanningen zoeken bij recreatieplassen.

In ander open water, zoals vaargeulen, kanalen of havens geldt vaak een zwemverbod. Ondanks het verbod zijn er jaarlijks gewonden te betreuren. Daarom wijst Rijkswaterstaat op de risico’s.

Rondom onze gemeente ligt een aantal zwemplassen, zoals de plassen bij Schoonhoven en Nijstad in Hoogeveen, Oldemeijer in Hardenberg en De Klaverkampen bij Havelte. Drenthe heeft in totaal 27 zwemplassen waar veiligheid en kwaliteit van het water wordt gecontroleerd.

www.zwemwater.nl

Ga voor veilig zwemmen in natuurwater naar een officiële zwemlocatie. Het zwemmen in andere wateren wordt afgeraden. De veilige locaties vindt u op www.zwemwater.nl, een gezamenlijke site van waterschappen, provincies en Rijkswaterstaat. Of download de gratis zwemwaterapp voor Apple of voor Android.

Alleen in officieel aangewezen zwemwaterplassen wordt de waterkwaliteit in de gaten houden. Van half april tot en met september controleren de waterschappen het zwemwater op de aanwezigheid van ziekteverwekkers, die onder meer maag- en darmstoornissen, oorontstekingen en huidirritaties kunnen veroorzaken. De actuele waterkwaliteit wordt gepubliceerd op zwemwater.nl en in de zwemwater-app. Is een zwemplas onbetrouwbaar, dan wordt dat gepubliceerd op de website zwemwater.nl, in de app en gaat er ook bericht naar de pers. Bij de plas wordt een waarschuwingsbord geplaatst.

Gevaren

Als u toch gaat zwemmen waar dit niet mag dan riskeert u niet alleen een boete van € 140,-, ook is het erg gevaarlijk. Wat zijn de gevaren van zwemmen in kanalen? Zwemmers zijn voor opvarenden van een binnenvaartschip nauwelijks zichtbaar. Een groot schip kan niet direct vaart minderen of op het laatste moment uitwijken. Zwemmers kunnen ook sneller worden meegezogen door de sterke onderstroom van een passerend schip. Veel zwemmers zijn niet opgewassen tegen de sterke stroming van rivieren, kanalen en draaikolken. Ook kunnen zwemmers door de sterk wisselende temperatuur van het water kramp krijgen en onderkoeld raken. Het is ook bijzonder gevaarlijk om van bruggen af te springen, door het troebele water is de diepte niet in te schatten en zijn voorwerpen op de bodem vaak niet te zien.