Zorgeloos op vakantie? Voorkom woninginbraak (10-07-2018)

Home > Direct regelen > Nieuwsberichten > Zorgeloos op vakantie? Voorkom woninginbraak

Zorgeloos op vakantie? Voorkom woninginbraak (10-07-2018)

RSS

De zomer staat voor de deur. Een tijd van heerlijk een dagje luieren aan het strand, lekker eten en mooie steden bekijken. Maar ook de tijd waarin veel inbrekers toeslaan, omdat ze een raam open zien staan of weten dat bewoners even van huis zijn. Elk jaar is er een toename van inbraken in de vakantieperiode.

Gemeente en politie werken al jaren nauw samen in de aanpak van woninginbraken. Maar wat kunt u zelf doen om inbraken te voorkomen? 

Een paar tips:

  • Vermeld niet op social media of uw antwoordapparaat dat u op vakantie bent.
  • Licht uw vertrouwde buren in dat u op vakantie gaat.
  • Uw buren kunnen u tijdens uw vakantie helpen om een oogje in het zeil te houden en ervoor zorgen dat uw woning een bewoonde indruk maakt. Dit door de post weg te halen, de plantjes water te geven (niet alle plantjes op 1 tafel want dat versterkt de indruk dat u afwezig bent), de auto af en toe eens op de oprit te zetten, de gordijnen af en toe dicht en open te doen. Een tijdschakelaar op de lamp en radio zorgt dat ook ’s avond de indruk wordt gewekt dat er iemand in huis is. Hiermee zet u gelegenheidsinbrekers op het verkeerde been.
  • Print de Burenkaart op politiekeurmerk.nl en noteer daarop uw vakantiegegevens zodat uw vertrouwde buren weten waar ze u kunnen bereiken in geval van nood. De kaart dient ook als geheugensteuntje voor wat jullie met elkaar hebben afgesproken over hoe zij uw woning een bewoonde indruk kunnen geven tijdens uw vakantie.
  • Zorg voor goed hang en sluitwerk op ramen, (garage- of schuur-)deuren en eventuele lichtkoepels. Wanneer een slot voldoet aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen, weet u zeker dat het een prima slot is. Zo’n slot herkent u aan het SKG-logo, 1, 2 of 3 sterren en het teken ®. Vraag hierover advies aan een PKVW-bedrijf. Laat wat speelgoed rondslingeren op de grond, zet wat koffiekopjes op tafel en laat er een krant liggen, zodat het huis een bewoonde indruk maakt.
  • Bel 112 bij verdachte situaties.
  • Vertel uw buren dat ze bij een verdachte situatie (bijvoorbeeld glasgerinkel/ gestommel in uw huis terwijl u er niet bent of onbekende personen bij uw woning), direct de politie via telefoonnummer 112, het spoednummer, moeten bellen. De politie beoordeelt per melding of er een politieauto op afgestuurd wordt. Hoe eerder 112 gebeld wordt, des te sneller de politie kan reageren. Snel alarm slaan, betekent een grotere kans om de inbrekers te pakken.

Dagje weg? Deur op slot!

Ramen en deuren staan vaker open met mooi weer. Een insluiper kan dan eenvoudig, zonder in te hoeven breken, uw woning binnenkomen en er binnen enkele minuten met uw spullen vandoor gaan. Denk niet dat het u niet kan overkomen! Leg geen kostbare spullen in het zicht en sluit de deuren en ramen. Ook al gaat u maar heel even naar de buren, boodschappen doen of naar boven om bijvoorbeeld de was op te hangen.

Wat kunt u nog meer doen?

Er zijn nog veel meer tips en maatregelen om uw woning veilig achter te laten. Bekijk ze op www.politiekeurmerk.nl. Fijne zorgeloze vakantie!