Werk en geld

Vluchtelingen uit Oekraïne krijgen leefgeld vanuit de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Het leefgeld is bedoeld voor voedsel, kleding en persoonlijke uitgaven. Vluchtelingen in particuliere opvang krijgen een extra bedrag om bijvoorbeeld het openbaar vervoer te betalen maar ook om (vrijwillig) bij te dragen aan de kosten van het gastgezin. Het leefgeld voor minderjarigen komt op de rekening van de ouders/verzorgers.

You can also read this page in English or Ukranian

Voorwaarden leefgeld

Alleen inwoners uit Oekraïne die ingeschreven staan in de basisregistratie (BRP) hebben recht op leefgeld. De gemeente zoekt actief contact op met vluchtelingen die staan ingeschreven en stuurt het aanvraagformulier leefgeld (pdf - 133,0 KB) naar hen. Voor het inschrijven moet een afspraak gemaakt worden. Bel hiervoor met de gemeente: 14 0528. De inwoners uit Oekraïne nemen hun geldige identiteitsbewijs mee. Iemand van het gastgezin gaat mee naar de afspraak. Het inschrijven duurt ongeveer 30 minuten per persoon. 

Hoogte leefgeld

 • Volwassene: € 260 per maand
 • Minderjarige: € 260 per maand

Aanvulling particuliere opvang

 • Volwassene: € 215 per maand (maximaal per woonadres € 475)
 • Minderjarige: € 55 per maand (maximaal per woonadres € 315)

Bankrekening

Om het leefgeld via de bank te kunnen ontvangen moeten inwoners uit Oekraïne een Nederlandse of Europese bankrekening hebben. Zij kunnen deze bankrekeningen openen bij de Regiobank en moeten hiervoor persoonlijk langskomen. Dit kan op dinsdag, woensdag en donderdag op afspraak tussen 10.00 – 17.00 uur: 

 • Regiobank De Wijk 
 • Regiobank Ruinen
 • Regiobank Zuidwolde

Voorwaarden bankrekening

 • De klant heeft de Oekraïense nationaliteit en een Oekraïens identiteitsbewijs (een rijbewijs is geen geldig identiteitsbewijs). Heeft de klant geen identiteitsbewijs of is deze onleesbaar? Dan kan de klant bij de Oekraïense ambassade een nieuw identiteitsbewijs aanvragen. 
 • De klant heeft een BRP (Basis Registratie Personen) uittreksel nodig. Als de klant al is ingeschreven bij de gemeente, dan ontvangt hij/zij dit per post. Anders krijgt de klant dit uittreksel als hij/zij zich laat inschrijven. 
 • De klant is geen inwoner van Nederland en heeft geen andere Nederlandse betaalrekening.
 • De klant is 18 jaar of ouder.
 • De klant heeft een Burgerservicenummer (BSN) op basis van een RNI (Registratie Niet Ingezetene). Heeft de klant geen BSN? Maak dan een afspraak bij de gemeente.
 • De klant heeft een e-mailadres en een telefoonnummer.
 • De klant heeft een tijdelijk verblijfadres in Nederland.
 • De klant kan zelf communiceren met een medewerker van de bank of neemt iemand mee die namens hem/haar kan communiceren. 

Als het niet mogelijk is om een bankerekening te openen, dan kunnen vluchtelingen tijdelijk gebruik maken van een prepaid pinpas. 

Ingangsdatum leefgeld

Vluchtelingen kunnen het leefgeld ontvangen vanaf de datum van aankomst in Nederland. Dit is de datum waarop de vluchteling is geregistreerd in het BRP van gemeente De Wolden.

Uitbetaling leefgeld

Inwoners uit Oekraïne krijgen het leefgeld elke maand op de eerste van de maand uitbetaald.

Werk

Inwoners uit Oekraïne die staan ingeschreven bij de gemeente, mogen zonder werkvergunning werken in Nederland. Hierbij moet het gaan om een loondienst verband. De vluchtelingen hebben dezelfde rechten als een Nederlandse werknemer. Bijvoorbeeld recht op het minimumloon. Meer informatie hierover vindt u op de website van Rijksoverheid

Stop leefgeld

Als vluchtelingen aan het werk gaan, ontvangen zij geen leefgeld meer. Inwoners uit Oekraïne zijn verplicht om te melden als zij werk hebben door te mailen naar: ua@dewoldenhoogeveen.nl. Ook de ziektekostenverzekering en WA verzekering stoppen dan. De vluchtelingen moeten dit dan zelf regelen. Als vluchtelingen stoppen met werken, dan hebben zij weer recht op leefgeld of een regeling die dan geldt. Ook dit moeten zij melden door te mailen naar: ua@dewoldenhoogeveen.nl.

Meer informatie over de regeling

Contact met de gemeente

Maak online een afspraak voordat u langskomt op het gemeentehuis. Of bel met de gemeente.

Vandaag bereikbaar van 08:30 tot 16:30 uur

Openingstijden

Vandaag geopend van 08:30 tot 16:00 uur Vanavond van 18:00 tot 20:00 uur Morgen van 08:30 tot 13:30 uur

Bezoekadres

Raadhuisstraat 2

7921 GD Zuidwolde

Postadres

Postbus 20

7920 AA Zuidwolde

gemeente@dewolden.nl

Verstuur een veilig bericht