U kunt op het gemeentehuis alleen langskomen op afspraak.

Erkenning kind

Als u niet getrouwd bent en u geen geregistreerd partnerschap hebt, dan heeft een kind bij de geboorte wettelijk gezien alleen een moeder. Wilt u het kind erkennen? Dan kunt u hiervoor telefonisch een afspraak maken. Beide ouders moeten mee als het om het eerste kind gaat. Het erkennen van een kind is gratis. 

Bel met de gemeente: 14 0528

Meenemen

  • Een geldig identiteitsbewijs van de moeder
  • Een geldig identiteitsbewijs van uzelf (de erkenner)
  • Als bij de erkenning van het tweede kind de (aanstaande) moeder niet meekomt, moet zij schriftelijke toestemming (pdf - 51,1 KB) geven met kopie identiteitsbewijs 
  • Als het kind in een andere gemeente is geboren: de geboorteakte

Wanneer erkennen

Er zijn 3 momenten waarop u uw kind kunt erkennen:

Erkennen tijdens zwangerschap

Dit heet erkenning van de ongeboren vrucht. Vanaf de geboorte bent u de wettelijke ouder. Als u bij de erkenning voor uw achternaam kiest, dan heeft uw kind deze naam vanaf de geboorte. De kinderen die u en de moeder hierna krijgen, hebben automatisch dezelfde achternaam. Als u niet kiest, krijgt het kind automatisch de achternaam van de moeder.

Wij adviseren u om tijdens de zwangerschap het kind te erkennen. Bij de geboorte heeft het kind dan gelijk juridisch 2 ouders.

Erkennen bij de geboorteaangifte

Erkenning kan ook tijdens de geboorteaangifte. Als het om het eerste kind uit de relatie gaat, moet de biologische moeder aanwezig zijn in verband met de naamskeuze. 

Erkennen op een later moment

U kunt een kind ook erkennen als het al ouder of zelfs meerderjarig is. Als er nog geen 2 ouders in de geboorteakte staan. Vanaf 12 jaar hebt u schriftelijke toestemming nodig van het kind en de moeder. Na 16 jaar is alleen toestemming van het kind nodig.

Wettelijk ouderschap

Door een kind te erkennen neemt u het wettelijk ouderschap op u. U hoeft daarvoor niet de biologische ouder te zijn. Concreet betekent dit:

  • Het kind krijgt wederzijds erfrecht
  • Er ontstaat een onderhoudsplicht tussen u en uw kind
  • Het kind kan uw achternaam krijgen
  • U hebt dan nog geen ouderlijk gezag

Ouderlijk gezag aanvragen

Bij erkenning van een kind krijgt u niet automatisch het ouderlijk gezag. Dit vraagt u na de geboorte aan bij de rechtbank. U mag dan beslissingen nemen over de opvoeding en verzorging van uw kind. Ook mag u het vermogen van uw kind beheren. U kunt gezamenlijk gezag aanvragen via rechtspraak.nl

Contact met de gemeente

Maak online een afspraak voordat u langskomt op het gemeentehuis. Of bel met de gemeente.

Vandaag bereikbaar van 08:30 tot 16:30 uur

Openingstijden

Vandaag geopend van 08:30 tot 13:30 uur Morgen van 08:30 tot 16:00 uur Morgenavond van 18:00 tot 20:00 uur

Bezoekadres

Raadhuisstraat 2

7921 GD Zuidwolde

Postadres

Postbus 20

7920 AA Zuidwolde

gemeente@dewolden.nl