Erkenning kind
Als u niet getrouwd bent en u geen geregistreerd partnerschap hebt, dan heeft een kind bij de geboorte wettelijk gezien alleen een moeder. Wilt u het kind erkennen? Dan kunt u hiervoor online een afspraak maken. Beide ouders moeten mee als het om het eerste kind gaat. Het erkennen van een kind is gratis.
Meenemen
- Een geldig identiteitsbewijs van de moeder
- Een geldig identiteitsbewijs van uzelf (de erkenner)
- Als bij de erkenning van het tweede kind de (aanstaande) moeder niet meekomt, moet zij schriftelijke toestemming (pdf - 51,1 KB) geven met kopie identiteitsbewijs
- Als het kind in een andere gemeente is geboren: de geboorteakte
Wanneer erkennen
Er zijn 3 momenten waarop u uw kind kunt erkennen:
Erkennen tijdens zwangerschap
Dit heet erkenning van de ongeboren vrucht. Vanaf de geboorte bent u de wettelijke ouder. Als u bij de erkenning voor uw achternaam kiest, dan heeft uw kind deze naam vanaf de geboorte. De kinderen die u en de moeder hierna krijgen, hebben automatisch dezelfde achternaam. Als u niet kiest, krijgt het kind automatisch de achternaam van de moeder.
Wij adviseren u om tijdens de zwangerschap het kind te erkennen. Bij de geboorte heeft het kind dan gelijk juridisch 2 ouders.
Erkennen bij de geboorteaangifte
Erkenning kan ook tijdens de geboorteaangifte. Als het om het eerste kind uit de relatie gaat, moet de biologische moeder aanwezig zijn in verband met de naamskeuze.
Erkennen op een later moment
U kunt een kind ook erkennen als het al ouder of zelfs meerderjarig is. Als er nog geen 2 ouders in de geboorteakte staan. Vanaf 12 jaar hebt u schriftelijke toestemming nodig van het kind en de moeder. Na 16 jaar is alleen toestemming van het kind nodig.
Wettelijk ouderschap
Door een kind te erkennen neemt u het wettelijk ouderschap op u. U hoeft daarvoor niet de biologische ouder te zijn. Concreet betekent dit:
- Het kind krijgt wederzijds erfrecht
- Er ontstaat een onderhoudsplicht tussen u en uw kind
- Het kind kan uw achternaam krijgen
- U hebt dan nog geen ouderlijk gezag
Ouderlijk gezag aanvragen
Bij erkenning van een kind krijgt u vanaf 1 januari 2023 automatisch het ouderlijk gezag. U mag dan beslissingen nemen over de opvoeding en verzorging van uw kind. Ook mag u het vermogen van uw kind beheren. Hebt u de erkenning voor 1 januari 2023 gedaan, dan vraagt u het ouderlijk gezag na de geboorte aan bij de rechtbank via rechtspraak.nl.