Tijdens de lockdown blijft het gemeentehuis open. Bestaande afspraken gaan door. Tijdens uw afspraak is een mondkapje verplicht. U kunt alleen langskomen op afspraak

Eikenprocessierups

De gemeente bestrijdt de eikenprocessierups op verschillende manieren in de openbare ruimte. Ziet u de rups? Dan hoeft u dit niet te melden. Hebt u last van de rups op eigen grond? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor de bestrijding. Wij roepen daarom iedereen op om in actie te komen en het natuurlijk evenwicht te herstellen.

Wat kunt u doen

Samen met het Drents Landschap hangen vrijwilligers op verschillende plekken in de gemeente kastjes op. Ook zaaien zij bermen in met bloemmengsels. Op deze manier verbeteren de leefomstandigheden voor natuurlijke vijanden van de rups,  zoals vogels, vleermuizen en insecten zoals sluipwespen en gaasvliegen. Deze dieren eten de eikenprocessierups of de vlinder ervan.

Ook u kunt hierbij helpen door in uw eigen tuin de natuurlijke vijanden van de rups aan te trekken. Dit doet u zo:

  • Nestkastje voor vleermuizen of een vogelhuisje voor pimpel- en koolmezen ophangen
  • Een (wilde) bloemenhoek inzaaien of planten
  • Insectenhotel plaatsen
  • Bloembollen aanbrengen

Folie om bomen wikkelen, helpt niet bij het bestrijden van de rups. De rupsen kunnen onder de folie komen en moeten dan alsnog verwijderd worden.

Tips om klachten te voorkomen

De eikenprocessierups kan zorgen voor vervelende klachten. Denk aan het volgende:

  • Ga niet op de grond zitten bij een boom waar de processierups in zit
  • Na aanraking van de rups of de haren van de rups mag u niet krabben of wrijven
  • Was de huid en ogen goed met water

Wat doet de gemeente

Binnen de bebouwde kom op druk bezochte plaatsen zoals scholen, zwembaden en winkelcentra, gebruikt de gemeente speciale apparatuur om de nesten te verwijderen. Bekijk op de speciale ‘eikenprocessierups-kaart’ in Google Maps waar de gemeente nesten verwijdert.

Buiten de bebouwde stimuleert de gemeente goede leefomstandigheden van de natuurlijke vijand van de rups, om de rups op een natuurlijke manier te bestrijden.

Door de bermen anders te gaan maaien, verandert de vegetatie. Er ontstaan dan meer bloemensoorten in de bermen. Er komen zo meer natuurlijke vijanden op de bermen af. De bermen zien er hierdoor anders uit dan u gewend bent, niet meer strak gemaaid. Dit helpt de eikenprocessierups te voorkomen. We vragen u daarom om de bermen in uw omgeving niet te gaan maaien. 

Contact met de gemeente

Door de maatregelen vanwege het coronavirus kunnen wij u helaas alleen op afspraak op het gemeentehuis ontvangen. 

Vandaag bereikbaar van 08:30 tot 16:30 uur

Openingstijden

Vandaag geopend van 08:30 tot 13:30 uur Morgen van 08:30 tot 16:00 uur Morgenavond van 18:00 tot 20:00 uur

Bezoekadres

Raadhuisstraat 2

7921 GD Zuidwolde

Postadres

Postbus 20

7920 AA Zuidwolde

gemeente@dewolden.nl