Ondanks de maatregelen vanwege het coronavirus proberen wij u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Onze dienstverlening gaat door in aangepaste vorm.

Afgekeurd PMD kost gemeente € 14.500,- in januari 2020

U hebt thuis een zwarte container met een oranje deksel; de PMD container. Maar wat is nou eigenlijk PMD? PMD gaat om verpakkingen uit het huishouden. Vooral verpakkingen uit keukens en badkamer kunt u eigenlijk altijd in deze container aanbieden

Doe mee met PMD

PMD afval is grondstof 

We zamelen PMD apart in omdat het heel makkelijk gerecycled kan worden tot grondstoffen voor nieuwe producten. Meer dan 80% van alle verpakkingen wordt hergebruikt, dit wordt weer gebruikt in speelgoed, tuinstoelen, buizen, fietsen, treinonderdelen, dakpannen, kranten en pennen.

  • Maar recyclen kan alleen als het PMD goed wordt aangeboden, dit betekent: Geen materialen in de container die er niet in horen (bijvoorbeeld spullen als een speelfietsje of landbouwfolie of piepschuim.
  • Volle verpakkingen. De verpakking hoeft niet schoongemaakt of uitgespoeld te worden, maar gewoon leeg met de dop erop is goed.

Afkeur kost geld 

In januari van dit jaar is in totaal 74,3 ton PMD ingezameld in onze gemeente. Dit is erg mooi, maar helaas is hiervan 31 ton vervuild. Dit betekend dat 42% van het opgehaalde PMD van januari afgekeurd wordt voor recycling en moet worden verbrand met het restafval. Niet alleen ontzettend zonde, omdat grondstoffen verloren gaan, maar ook kost het de gemeente veel geld. Terwijl PMD als grondstof de gemeente geld oplevert. 

In totaal kost de afkeur van januari de gemeente € 14.500,- aan niet ontvangen vergoedingen voor kunststoffen, blikjes en drankenkartons (grondstoffen) en het laten verbranden van het afgekeurde PMD. 

Wat hoort bij het PMD? 


Plastic verpakkingen: bakjes, zakjes, tasjes, potjes, bekers ,tubes, flacons en flessen.
Metalen verpakkingen: conservenblikken, cupjes van aluminium, drankblikjes, schaaltjes en schoefdeksels.
Drankpakken: pakken en pakjes van melk, vla, yoghurt, sap en andere voedingsmiddelen.

Hoe biedt u PMD aan? 

  • Zorg dat de verpakkingen leeg zijn en laat doppen op de verpakking.
  • Buig deksels van conservenblikken naar binnen
  • Vouw drankenpakken plat en plaats de dop weer op de verpakking.

Kijk voor de uitgebreide lijst op doemeemetpmd.nl.

Contact met de gemeente

U bent op afspraak welkom in het gemeentehuis in De Wolden.

Vandaag gesloten

Openingstijden

Vandaag gesloten Morgen van 08:30 tot 13:30 uur

Bezoekadres

Raadhuisstraat 2

7921 GD Zuidwolde

Postadres

Postbus 20

7920 AA Zuidwolde

gemeente@dewolden.nl