Basisscholen De Wolden doen mee aan Textiel Race

Gemeente De Wolden organiseert in samenwerking met Race Against waste de Textiel Race. Dit is een educatief project waarbij basisscholen de strijd aangaan met textielafval.

Het project combineert bewustwording over circulariteit van onze grondstoffen met een fysieke inzamelactie. Op deze manier leren kinderen (en hun omgeving) over het hoe en waarom van het inzamelen van textiel. De insteek van de Textiel Race is het inzamelen van textielafval leuk, leerzaam en makkelijk te maken.

Wethouder Egbert van Dijk opende de race door een gastles te geven aan de groepen 7 en 8 van de Pr. Johan Frisoschool in Koekange. Hier liet hij zien wat je allemaal nog met oud textiel kunt doen. Zo kun je bijvoorbeeld een tas maken van een oude jeans of een postzak.

De Textiel Race

Drie basisscholen uit onze gemeente gaan vier weken lang de strijd aan met oud en kapot textiel. Daar draait de Textiel Race om. Tijdens de race leren kinderen op een leerzame en interactieve manier over onderwerpen als consuminderen, de impact van het maken van textiel op mens en milieu, reparatie, hergebruik en recyclen.

De kinderen gaan de komende weken zoveel mogelijk oud en kapot textiel inzamelen en/of repareren. Ook buurtbewoners kunnen de kinderen helpen. Buurtbewoners kunnen hun textiel namelijk aan bieden op www.textielrace.nl. Leerlingen komen het textiel dan op de afgesproken dag en tijdstip aan huis ophalen.

Een betere wereld, begint in je kledingkast

Het inzamelen van textiel kan nog stukken beter. Per jaar belandt er in De Wolden nog bijna twaalf kilo textiel per inwoner in de grijze container wat vervolgens wordt verbrand. Of de kleding blijft jaren in onze kasten hangen zonder dat we deze aantrekken. Zonde. Want onze kleding kan vaak prima hergebruikt of gerepareerd worden. Textiel dat wel wordt ingezameld in inzamelcontainers raakt bovendien vaak vervuild doordat mensen vies en nat textiel in de container gooien. De Textiel Race creƫert bewustzijn over het belang van recycling en hergebruik bij kinderen en hun omgeving!

De Textiel Race De Wolden vindt plaats van 12 september tot 6 oktober 2022.

Contact met de gemeente

Maak online een afspraak voordat u langskomt op het gemeentehuis. Of bel met de gemeente.

Vandaag bereikbaar tot 16:30 uur

Openingstijden

Vandaag gesloten Morgen van 08:30 tot 16:00 uur Morgenavond van 18:00 tot 20:00 uur

Bezoekadres

Raadhuisstraat 2

7921 GD Zuidwolde

Postadres

Postbus 20

7920 AA Zuidwolde

gemeente@dewolden.nl

Verstuur een veilig bericht