Besluiten B&W 30 juni 2020

Wat heeft het college besloten?

Agendapunten:

Achtervang leningen Waarborgfonds Sociale Woningbouw

Het college stemt in met voorstellen van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) om de scheve verhoudingen in de achtervang van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) recht te trekken.

Woningcorporaties lenen onder meer voor het bouwen en onderhouden van sociale huurwoningen. Het WSW staat hiervoor borg. Als een corporatie niet meer kan betalen, neemt het WSW de leningen over. Mocht het WSW hiervoor onvoldoende geld hebben, dan vraagt het waarborgfonds renteloze leningen op bij het Rijk en de gemeenten. De huidige verdeling van de achtervang is niet redelijk. De voorstellen van de VNG zorgen voor een reële verdeling. Tot op heden heeft het WSW de achtervang nooit aangesproken.
Collegevoorstel ledenraadpleging VNG waarborg WSW De Wolden
Brief VNG
Invloed achtervang gemeente De Wolden

Stichting openbare bibliotheek De Wolden opgeheven

De stichting openbare bibliotheek De Wolden heeft zichzelf ontbonden. Het college heeft daar kennis van genomen. Er is ruim 379.000 euro over. Dit bedrag wordt aan de gemeente overgedragen. Het geld moet worden besteed aan bibliotheekwerk. Voorlopig wordt het geld in een bestemmingsreserve gestort.

Aanleiding voor de ontbinding van de stichting is de op provinciaal niveau gewijzigde bestuursstructuur van de bibliotheken in de plattelandsgemeenten. Het is nu niet meer het plaatselijke bibliotheekbestuur dat een overeenkomst sluit met de provinciale organisatie (Biblionet) maar de gemeente zelf. De gemeente De Wolden heeft voor de jaren 2019 en 2020 een uitvoeringsovereenkomst met Biblionet afgesloten.

Bestuursovereenkomst N375 aangevuld

Het college stemt in met een toevoeging aan de bestuursovereenkomst tussen De Wolden en de provincie Drenthe over het duurzaam en veilig inrichten van de autoweg N375. In de bestuursovereenkomst is geen rekening gehouden met het grondgebied van de gemeente Hoogeveen. Hierdoor is het beheer, onderhoud en verkeersbesluit bij de oversteek in de Slagenweg in de gemeente Hoogeveen niet geregeld. Via de toevoeging gebeurt dit alsnog.

College draagt subsidie over aan OCO

Het college draagt de nog niet bestede subsidie die de gemeente ontving voor de investering in cliëntondersteuning over aan Stichting Onafhankelijke Cliëntondersteuning De Wolden (Stichting OCO). De gemeente kreeg deze subsidie van het ministerie van VWS. De rijkssubsidie is bedoeld om te investeren in de onafhankelijke cliëntondersteuning en deze taak ligt nu bij Stichting OCO. De stichting is zelfstandig en kan dit bedrag inzetten voor de extra investering in de expertise van de cliëntondersteuners en van bestuursleden of als investering in de naamsbekendheid. Het gaat om bijna 31.000 euro.
Collegevoorstel subsidie VWS naar Stichting OCO
Subsidieaanvraag Stichting OCO
Bijlage subsidieaanvraag Stichting OCO
Aanvraag Cliëntondersteuning De Wolden
Oproep 2019 voor voorstellen van koplopergemeenten

Verbetering veiligheid fietsers bij Linde

Het college stelt de gemeenteraad voor om de kruising Ommerweg/Linderweg veiliger te maken voor overstekende fietsers. De kruising heeft een ‘schijnverkeersplateau’; in werkelijkheid is het vlak. Daardoor passen automobilisten hun snelheid niet (meer) aan. Het college stelt voor dit plateau daadwerkelijk op te hogen. Ook stelt het college voor om rode fietssuggestiestroken aan te brengen op de rijbaan Linderweg op het gedeelte Ommerweg tot de bebouwde kom van Linde. Voor de werkzaamheden is drie ton beschikbaar.

Het college had liever een vrijliggend fietspad aangelegd. Maar het lukte niet om een deel van de benodigde grond in eigendom te krijgen. Ook bleek in het laatste gesprek met de provincie en Het Drentse Landschap dat er geen medewerking komt voor het inpassen van een fietspad op ecoduct Stiggeltie.
Collegevoorstel fietspad Linderweg passage N48
Raadsvoorstel fietspad Linderweg passage N48
Bijlage raadsvoorstel aangeleverde reactie provincie
Bovenaanzicht globaal suggestiestroken Linderweg
Natuurtoets Stiggeltie

Contact met de gemeente

Maak online een afspraak voordat u langskomt op het gemeentehuis. Of bel met de gemeente.

Vandaag bereikbaar tot 16:30 uur

Openingstijden

Vandaag geopend tot 13:30 uur Morgen gesloten

Bezoekadres

Raadhuisstraat 2

7921 GD Zuidwolde

Postadres

Postbus 20

7920 AA Zuidwolde

gemeente@dewolden.nl

Verstuur een veilig bericht