Tijdens de lockdown blijft het gemeentehuis open. Bestaande afspraken gaan door. Tijdens uw afspraak is een mondkapje verplicht. U kunt alleen langskomen op afspraak

Column burgemeester Roger de Groot uit De Wolder Courant van 10 februari 2021

Coronavirus: hoe slaat De Wolden zich erdoorheen?

Foto burgemeester Roger de Groot

Beste Woldenaren,

De eerste maand van dit jaar is alweer voorbij. Een maand van nog steeds in lockdown zijn en een avondklok. Een memorabele maand. In Nederland hebben we, uitgezonderd de oorlogsjaren, niet eerder met een avondklok te maken gehad. Het heeft dan ook wel wat beroering opgeleverd. In De Wolden gaan we daar gelukkig vrij nuchter mee om. Zie ook verderop in mijn column.

Sinds deze week zijn de basisscholen, de kinderdagopvang en het speciaal (basis)onderwijs weer volledig open. Dit is natuurlijk aan de ene kant een mooie ontwikkeling. Aan de andere kant brengt het ook dilemma’s met zich mee. Veel onderwijzers vinden het fijn om weer voor de klas te mogen staan en vinden het voor de ontwikkelingen van de kinderen goed dat ze weer naar school gaan. Aan de andere kant lopen zij wel een risico. De leraren moeten heel flexibel of bijna van elastiek zijn. Dan weer online lesgeven. En dan weer voor de klas staan. De ene manier van lesgeven is niet te vergelijken met de andere. En hou iedere leerling er maar eens bij. Diep respect voor onze onderwijzers!

Avondklok in De Wolden

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, maar wat hebben we mooie inwoners in De Wolden. De creativiteit sloeg ook weer toe zodra de avondklok in Nederland inging. Onze dorpsgenoot Koop Drost kwam met de Zuudwoldiger avondklok. En wat sloeg dat aan. Koop bedacht een lastige quiz waarin vragen op filmpjes worden gesteld door bekende inwoners. De eerste ronde was een groot succes, zodat er al snel een volgende quiz werd opgezet met vele deelnemers. Wat een leuk initiatief!

Ook gaan er leuke plaatjes rond van: Vroeger wilden we elke avond Klok refererend naar De Klok, het uitgaanscentrum in Ruinerwold, waar veel inwoners mooie herinneringen hebben of zelfs hun huidige partner aan over gehouden hebben. Ik hou wel van zulke humor! En zo ken ik u ook. Met een beetje humor deze lastige periode met zijn allen doorkomen.

Help onze ondernemers

Wethouder Gerrie Hempen liet in haar vlog met ondernemers zien dat ook daar mooie initiatieven zijn ontstaan. Ondernemers vloggen en zetten hun social media in om hun producten te laten zien om ze zo aan de man/vrouw te brengen. “Pastassen” worden thuisgebracht. En door enige versoepeling van de lockdown mag u nu zelf uw bestelling ophalen in de winkel. Ik hoor om me heen dat er veel gebruik van wordt gemaakt. Wat zou het mooi zijn als we onze ondernemers van de wintervoorraden af kunnen helpen.

Extra geld voor cultuur

Ook de culturele sector is hard getroffen door de maatregelen rondom het coronavirus. Veel culturele organisaties missen nu inkomsten terwijl de lasten doorlopen. In de vlog van wethouder Hilda Mulder laat ze zien dat wij via het Gemeentefonds geld beschikbaar stellen om hiermee de lokale kunst en cultuur helpen. Dit geld gaan we verdelen onder de getroffen partijen. Neem vooral contact op met onze medewerkers van cultuur als u hier meer over wilt weten.

Wilt u al onze vlogs nog eens bekijken? Dat kan op het youtube kanaal van onze gemeente.

Door de komst van de Britse variant van corona zitten we de komende weken nog steeds in lockdown. Ondanks dat nu nog de cijfers naar beneden gaan, licht er een derde golf op de loer. Ik vraag u dan ook nog steeds alert te blijven en u te houden aan alle maatregelen. 

Roger de Groot, burgemeester

Contact met de gemeente

Door de maatregelen vanwege het coronavirus kunnen wij u helaas alleen op afspraak op het gemeentehuis ontvangen. 

Vandaag bereikbaar tot 16:30 uur

Openingstijden

Vandaag geopend tot 13:30 uur Morgen van 08:30 tot 16:00 uur Morgenavond van 18:00 tot 20:00 uur

Bezoekadres

Raadhuisstraat 2

7921 GD Zuidwolde

Postadres

Postbus 20

7920 AA Zuidwolde

gemeente@dewolden.nl