Tijdens de lockdown blijft het gemeentehuis open. Bestaande afspraken gaan door. Tijdens uw afspraak is een mondkapje verplicht. U kunt alleen langskomen op afspraak

Column burgemeester Roger de Groot uit De Wolder Courant van 13 januari 2021

Coronavirus: hoe slaat De Wolden zich erdoorheen?

Foto burgemeester Roger de Groot

Beste Woldenaren,

We stropen de mouwen op!

We stropen de mouwen op. Letterlijk en figuurlijk! Zoals het er nu uit ziet (gisteren was de persconferentie, maar nu ik de column schrijf weet ik nog niet wat de uitkomst is) wordt de lockdown verlengd. De cijfers zien er dan ook nog niet florissant uit. Het aantal coronabesmettingen in Drenthe en zo ook in De Wolden is helaas nog erg hoog. En nu met de nieuwe variant van Covid-19 moeten we nog alerter zijn. Het houden aan de maatregelen is dan ook essentieel. We moeten daarom de mouwen blijven opstropen om het virus tegen te gaan.

We zitten nu al maanden in deze situatie en het wordt steeds lastiger om het vol te houden. En dat snap ik wel. Ik hoor ook veel verhalen van verdriet en boosheid bij ondernemers. Waarom mag de ene ondernemer wel bloemen verkopen voor een bruiloft maar mag de bruidszaak niet open. Of waarom mag er wel sterke drank verkocht worden maar geen meubels verkocht worden vanuit de winkel. Ik kan het verdriet niet wegnemen maar weet dat wij achter u staan en daar waar kan u helpen.

De gemeente is er voor alle inwoners. Gisteren was er weer een persconferentie. Uit de persconferenties komen vaak adviezen dan wel maatregelen voort.  Die maatregelen roepen vaak weer vragen op. We zorgen er als gemeente samen voor dat we die vragen kunnen beantwoorden. Horecaondernemers, uitvaartondernemers, we zijn en gaan met iedereen in gesprek die vragen heeft. Heeft u vragen? Kijk dan eerst eens op www.dewolden.nl/corona, daar vindt u een hoop informatie en de juiste linkjes naar andere websites met meer informatie. Wilt u iemand spreken, neem dan contact met ons op.

De mouw opstropen: Vaccineren

Aan de andere kant mogen we de mouwen opstropen voor de vaccinatie. Vorige week zijn we gelukkig begonnen met vaccineren om corona te bestrijden. Dat is goed nieuws, want dat betekent dat we weer toewerken naar een normaler leven. Het coronavaccin is vrijwillig en niet verplicht. Als meer mensen het vaccin hebben gekregen wordt het veiliger voor iedereen. Dan zijn minder mensen besmettelijk en dus worden minder mensen ziek. Zo beschermen we de meest kwetsbaren, verminderen we de druk op de zorg en krijgen we stapje voor stapje meer vrijheid terug. Ik ben voorlopig nog niet aan de beurt, want eerst gaan we de meest kwetsbare mensen beschermen en de druk op de zorg verlagen. Daarom zijn zorgmedewerkers als eerste aan de beurt. Wanneer ik wel aan de beurt ben, zal ik dat meteen doen. Het duurt nog wel een paar maanden voordat iedereen het vaccin heeft gekregen. Tot die tijd moeten we volhouden en voorzichtig blijven. Als u aan de beurt bent, krijgt u een uitnodiging van een arts of van de GGD. Na drie weken krijgt u nog een prik om zo optimaal beschermd te zijn.

Ik hoop dat u samen met mij de mouwen opstroopt. We moeten op onszelf en elkaar blijven passen. Leef de maatregelen na en houd vol. Zo krijgen we met elkaar corona onder controle.

Roger de Groot, burgemeester

Contact met de gemeente

Door de maatregelen vanwege het coronavirus kunnen wij u helaas alleen op afspraak op het gemeentehuis ontvangen. 

Vandaag bereikbaar van 08:30 tot 16:30 uur

Openingstijden

Vandaag geopend van 08:30 tot 13:30 uur Morgen van 08:30 tot 16:00 uur Morgenavond van 18:00 tot 20:00 uur

Bezoekadres

Raadhuisstraat 2

7921 GD Zuidwolde

Postadres

Postbus 20

7920 AA Zuidwolde

gemeente@dewolden.nl