Tijdens de lockdown blijft het gemeentehuis open. Bestaande afspraken gaan door. Tijdens uw afspraak is een mondkapje verplicht. U kunt alleen langskomen op afspraak

Column burgemeester Roger de Groot uit De Wolder Courant van 17 maart 2021

Coronavirus: hoe slaat De Wolden zich erdoorheen?

Foto burgemeester Roger de Groot

Beste Woldenaren,

Heeft u al gestemd? Het kan vandaag nog tot 21.00 uur. Dit jaar waren er door de bijzondere omstandigheden van corona ook andere mogelijkheden. Op maandag 15 en dinsdag 16 maart 2021 konden mensen die tot de risicogroep behoren al stemmen. Zo spreiden we het aantal mensen dat naar een stembureau gaat en konden kwetsbare mensen op een rustig moment hun stem uitbrengen. Maar ook per brief was het mogelijk.

En ik wil vooral ook de jongeren oproepen: heb je nog niet gestemd ga dat dan nu nog doen. Jullie stem is belangrijk. Beslis mee wie er in de Tweede kamer komt. Voor sommigen is het de eerste keer dat je mag stemmen. Omdat je net 18 bent geworden of nieuwe Nederlander bent. Ik hoop dat jullie allemaal gebruik maken van je democratisch recht en ook daadwerkelijk gaat stemmen.

Kleine versoepelingen

De persconferentie over corona van vorige week bracht nog niet veel extra versoepelingen. Mooi is natuurlijk dat de zwemlessen voor kinderen tot en met 12 jaar weer kunnen plaatsvinden. Zodat zij hun zwemdiploma’s kunnen halen. Dit biedt perspectief voor onze zwembaden in de Wijk, Ruinen en Zuidwolde.

Sporten in de buitenlucht mag nu voor de volwassenen. Van het winkelen op afspraak wordt volgens mij gretig gebruik gemaakt. Fijn voor de ondernemer en de consument!

Ik hoop dat het doorkijkje wat de minister-president gaf dat er vanaf 31 maart mogelijk meer ruimte is voor versoepeling ook daadwerkelijk gaat plaatsvinden. Alleen als de cijfers het toelaten, kunnen bijvoorbeeld de terrassen en winkels open onder strikte voorwaarden. Daarvoor moeten we ons de komende weken nog wel massaal aan de huidige maatregelen houden.

Vooruitkijken

Het coronavirus heeft ons leven behoorlijk op de kop gezet. De Rijksoverheid organiseert daarom tot eind mei groepsgesprekken, de zogenoemde dialoogtafels. Overheid, bedrijven, de wetenschap en burgers gaan met elkaar in gesprek om beter uit de crisis te komen. Daarvoor zijn ideeën voor herstel en vernieuwing nodig. Hoe behouden en versterken we de goede dingen en hoe bieden we problemen het hoofd? Het doel is om elkaar te inspireren. Het gaat bijvoorbeeld over: Wat is voor jou in de knel gekomen? Wil je dat herstellen? Wat is daarvoor nodig? Wie heb je nodig? Tegelijkertijd zijn er ook mooie dingen ontstaan. Wat ben je anders gaan doen? Wat houd je graag in stand?  En wat kun je zelf doen? Kijk eens op https://www.watisjouwidee.nl/ en als je je aangesproken voelt geef je dan zeker op voor 1 van de dialoogtafels.

Burgemeester Roger de Groot

Contact met de gemeente

Door de maatregelen vanwege het coronavirus kunnen wij u helaas alleen op afspraak op het gemeentehuis ontvangen. 

Vandaag bereikbaar van 08:30 tot 16:30 uur

Openingstijden

Vandaag geopend van 08:30 tot 13:30 uur Morgen van 08:30 tot 16:00 uur Morgenavond van 18:00 tot 20:00 uur

Bezoekadres

Raadhuisstraat 2

7921 GD Zuidwolde

Postadres

Postbus 20

7920 AA Zuidwolde

gemeente@dewolden.nl