Ondanks de maatregelen vanwege het coronavirus proberen wij u zo goed mogelijk van dienst te zijn. De milieustraat is open zonder afspraak, wel gelden aanvullende maatregelen. Op het gemeentehuis kunt u alleen langskomen op afspraak.

Column burgemeester Roger de Groot uit De Wolder Courant van 20 mei 2020

Coronavirus: hoe slaat De Wolden zich erdoorheen?

Foto burgemeester Roger de Groot

Beste Woldenaren,

Afgelopen week zijn de eerste versoepelingen ingegaan. Wat was het mooi om de kinderen weer naar school te zien gaan. Het vergt wel enige organisatie van zowel de scholen, kinderen als ouders. De scholen hebben veel moeite gedaan om de richtlijnen te integreren in de school. Schema’s zijn gemaakt wie wanneer naar school kan. En welke meester of juf ook nog online beschikbaar is. De ouders moeten op de hoogte worden gesteld. Want er zijn ook regels voor het halen en brengen. Al met al is het onderwijs hier erg druk mee geweest in de meivakantie. Maar met een goed resultaat. Volgens mij zijn de meesters en de juffen blij dat ze de kinderen weer live zien. En de kinderen zijn blij dat ze hun vrienden weer zien.

Zo begint het nieuwe normaal steeds normaler te worden. Vorige week konden de kinderen al gaan sporten. Afgelopen week waren de volwassenen aan de beurt. We mogen weer buiten sporten, misschien trainen we zo weer de coronakilo’s er af.

Waar ik zelf veel moeite mee heb in deze tijd, is het missen van de menselijke touch. Geen handen schudden, dat went op zekere hoogte wel. Maar je wilt je dierbaren een knuffel kunnen geven. Iemand troostend een arm omheen kunnen slaan. Mijn hart gaat dan ook uit naar al die mensen in de verpleeghuizen die hun dierbaren moeten missen. Videobellen is een mooie uitkomst maar vervangt niet het menselijke element. Ik ben dan ook blij dat er inmiddels een proef is begonnen om weer dierbaren toe te laten in de verpleeghuizen. Ik hoop dat dit snel uitgebreid kan worden.

Maar daar hebben we iedereen wel voor nodig. Alleen samen kunnen we dit bewerkstelligen. Want ik merk ook dat, nu de regels wat soepeler worden, mensen nonchalant gaan worden. De anderhalve meter wordt altijd niet meer gerespecteerd. In de supermarkten pakken sommigen hun eigen ruimte en denken niet meer aan de andere. En mensen wees tolerant. Als we elkaar hier op aanspreken, bedenk dan dat iedereen van deze situatie af wil. En bejegen elkaar dan ook met respect en niet met een grote mond. Alleen SAMEN kunnen we corona aanpakken.

Roger de Groot, burgemeester

Contact met de gemeente

Door de maatregelen vanwege het coronavirus kunnen wij u helaas alleen op afspraak op het gemeentehuis ontvangen. 

Vandaag bereikbaar tot 16:30 uur

Openingstijden

Vandaag geopend tot 13:30 uur Morgen van 08:30 tot 13:30 uur

Bezoekadres

Raadhuisstraat 2

7921 GD Zuidwolde

Postadres

Postbus 20

7920 AA Zuidwolde

gemeente@dewolden.nl