Ondanks de maatregelen vanwege het coronavirus proberen wij u zo goed mogelijk van dienst te zijn. De milieustraat is open zonder afspraak, wel gelden aanvullende maatregelen. Op het gemeentehuis kunt u alleen langskomen op afspraak.

Column burgemeester Roger de Groot uit De Wolder Courant van 29 april 2020

Coronavirus: hoe slaat De Wolden zich erdoorheen?

Foto burgemeester Roger de Groot

Beste Woldenaren,

De maatregelen om corona in te dammen werken! Vorige week hebben we van de premier gehoord hoe het verder gaat. Een langzame versoepeling. Ook in De Wolden houden we massaal de regels goed in acht. Ontzettend knap! Alleen zo beschermen we de ouderen en kwetsbaren. En zo voorkomen we te hoge druk op de zorg.

Afgelopen maandag hebben we Koningsdag op een nieuwe manier gevierd. Ik hoop dat u een fijne feestdag hebt gehad. We weten ons op zo’n dag verbonden met elkaar, en dat idee leeft extra in deze tijd.

Vorige week vrijdag heb ik de mensen gebeld die een lintje verdienen, een Koninklijke onderscheiding. Normaal komen de betrokkenen naar het gemeentehuis onder het mom van een smoes. Daar staat hen dan een verrassing te wachten. Het is altijd een hele feestelijke gebeurtenis. We genieten allen van een mooie ceremonie. Nu heb ik gebeld en dat is ook mooi. Want ik merk de verrassing en blijdschap door de telefoon heen. En ik heb iedereen gezegd dat het feestje niet is afgelast maar is uitgesteld. Wanneer het is, is voor iedereen nog een verrassing.

Ik merk dat velen van ons al een beetje wennen aan de 1,5 meter samenleving. Maar toch, voor velen is het een zware tijd. Ik merk dat mensen het ook steeds moeilijker vinden. Maar toch is het belangrijk om het vol te blijven houden in ieders belang. Voor de ouderen, kwetsbaren, maar uiteindelijk ook voor de ondernemers. Beter voorzichtigheid nu, dan spijt achteraf.

Ik denk ook aan de mantelzorgers die nu al 7 weken veel op de schouders hebben. Fijn dat er een versoepeling is voor bezoek aan ouderen. En het is fijn dat de medewerkers van Welzijn De Wolden daarom druk aan het bellen zijn met ouderen en mantelzorgers. Op deze manier bieden ze een luisterend oor. En houden ze contact om te horen of de mensen het redden, wat ze bezighoudt en waarmee ze mogelijk te helpen zijn.

Volgende week staan we stil bij de dodenherdenking en vieren we bevrijdingsdag. Deze 4 en 5 mei zullen we nog lang heugen. Er waren zoveel mooie evenementen in het kader van 75 jaar vrijheid die helaas niet door kunnen gaan. Wat jammer toch, er waren zoveel mooie ideeën.

Dit jaar staat de viering in het kader van verhalen doorgeven. Dat kan wel. Lees eens een verhaal uit de oorlogstijd. Via de moderne technieken van tegenwoordig kunt u het delen met uw kinderen of vader en moeder. Ik denk dat we in deze tijd misschien wel meer dan ooit bewust mogen zijn van de vrijheid waarin we leven.

Lieve mensen, de versoepeling gaat langzaam. Maar laten we blij zijn dat de maatregelen zo goed werken. Het gaat langzaam de goede kant op! En laten we blij zijn met het leven dat we samen hebben. Juist in deze tijd hebben we elkaar zo hard nodig. Samen komen we hier doorheen!

Roger de Groot, burgemeester

Contact met de gemeente

Door de maatregelen vanwege het coronavirus kunnen wij u helaas alleen op afspraak op het gemeentehuis ontvangen. 

Vandaag bereikbaar tot 16:30 uur

Openingstijden

Vandaag geopend tot 13:30 uur Morgen van 08:30 tot 13:30 uur

Bezoekadres

Raadhuisstraat 2

7921 GD Zuidwolde

Postadres

Postbus 20

7920 AA Zuidwolde

gemeente@dewolden.nl