Tijdens de lockdown blijft het gemeentehuis open. Bestaande afspraken gaan door. Tijdens uw afspraak is een mondkapje verplicht. U kunt alleen langskomen op afspraak

Column burgemeester Roger de Groot uit De Wolder Courant van 3 maart 2021

Coronavirus: hoe slaat De Wolden zich erdoorheen?

Foto burgemeester Roger de Groot

Beste Woldenaren,

Na een prachtige week met sneeuw en ijs, kwamen afgelopen week de krokussen op en scheen de zon volop. Mooi voor diegene die vakantie had. Er werd volop gewandeld en gefietst. We konden even genieten van een gevoel van vrijheid. Lekker naar buiten!

Wat zou het toch mooi zijn als het coronavirus ons weer die ruimte geeft. Het aantal besmettingen laten echter nog maar nauwelijks een daling zien. Iedereen merkt om zich heen dat het geduld opraakt. We willen allemaal onze vrijheid terug. Ik snap dat heel goed. Je ziet ook die worsteling bij de regering. Want als je naar de besmettingscijfers kijkt is er geen ruimte voor versoepeling. Maar ze voelen en snappen ook die maatschappelijke druk.

Zoals de sneeuw in rap tempo verdween, zo verdwijnt ook in rap tempo de (spaar)gelden van de ondernemers. De nu al maandenlange lockdown houdt de ondernemer in een wurggreep en belemmert ze in wat ze graag doen: ondernemen. En niemand houdt het lang vol als je iets wat je graag doet, niet meer mag doen. Dit is niet alleen financieel zwaar maar ook mentaal. Voor de ondernemers is er weinig perspectief. Want 10 minuten winkelen is natuurlijk niet veel. En dan ook maar 2 klanten in je winkel. Daar stroomt het benodigde geld niet mee binnen en kost eerder geld dan dat je wat verdient. Maar toch…. We mogen weer naar de kapper, pedicure of schoonheidsspecialist. Het is toch weer wat.

Zorgen

In ons college komt dit vraagstuk veelvuldig aan bod. Hoe kunnen we ondersteunen. Hoe kunnen we er zijn voor onze inwoners/ondernemers. Weet iedereen ons te vinden of onze ambtenaren. In de netwerken van de wethouders en van mijzelf vragen we aandacht voor de zorgen die leven bij de ondernemers. In Drents verband is door de wethouders economische zaken en de gedeputeerde een brief gestuurd naar de minister van Economische zaken om perspectief te bieden aan de ondernemers.

Waar kun je terecht

Wij blijven onze zorgen delen binnen onze netwerken. Het pakket aan maatregelen dat door alle Drentse gemeenten en de provincie is vastgesteld blijft de gemeente actief promoten. Vanuit het loket Ik Ben Drents Ondernemer kunnen ondernemers ondersteuning krijgen bij het aanvragen van landelijke en regionale financiële regelingen en ook vanuit Regio Zwolle via samenuitdecrisisregiozwolle.nl kan ondersteund worden. Ondernemers in Regio Zwolle krijgen hulp om hun bedrijven door de coronacrisis te loodsen. De steun is gebundeld in de Regio Zwolle Brigade en bestaat uit voorlichting over hulpvoorzieningen, het Meldpunt onder- en overbezetting, en hulp op maat van businessexperts (taskforce). Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de contactpersoon binnen De Wolden: Eduard Annen, via 06-12343575 of e.annen@dewoldenhoogeveen.nl. Of wilt u mij of één van de wethouders spreken dan kan dat natuurlijk altijd ook.

Ondanks alle regelingen die er met de beste bedoelingen zijn, wil de ondernemer gewoon open en zo ook de sportschool, het terras, de restaurants enzovoort. Uiteraard veilig en met ‘slimme oplossingen’. Want zowel financieel als mentaal is er grote behoefte aan perspectief bij ondernemers, organisaties en inwoners.

Roger de Groot, burgemeester

Contact met de gemeente

Door de maatregelen vanwege het coronavirus kunnen wij u helaas alleen op afspraak op het gemeentehuis ontvangen. 

Vandaag gesloten

Openingstijden

Vandaag gesloten Morgen van 08:30 tot 13:30 uur

Bezoekadres

Raadhuisstraat 2

7921 GD Zuidwolde

Postadres

Postbus 20

7920 AA Zuidwolde

gemeente@dewolden.nl