Ondanks de maatregelen vanwege het coronavirus proberen wij u zo goed mogelijk van dienst te zijn. De milieustraat is open zonder afspraak, wel gelden aanvullende maatregelen. Op het gemeentehuis kunt u alleen langskomen op afspraak.

Column burgemeester Roger de Groot uit De Wolder Courant van 6 mei 2020

Coronavirus: hoe slaat De Wolden zich erdoorheen?

Foto burgemeester Roger de Groot

Beste Woldenaren,

Stap voor stap gaan we versoepelen. Ik ben er trots op dat we dit met z’n allen voor elkaar krijgen. Als eerste kunnen kinderen weer sporten en gaan ze weer naar school vanaf volgende week. Hoe het verder gaat en in welk tempo, dat zullen we zien. We spelen daar allemaal een rol in. Dat vind ik een positief signaal van deze tijd: de bevestiging dat we elkaar zo nodig hebben voor het welzijn van jezelf en de ander.

Deze week zagen we een bijzondere dodenherdenking en bevrijdingsfeest. Afgelopen maandag heb ik de herdenking van de gevallenen sinds de Tweede Wereldoorlog gedaan samen met Jan Gortemaker van het 4 mei comité en Ferdinand Bennink die het taptoe signaal speelde. Ik heb daar uit het gedicht Vrede van Leo Vroman geciteerd: Kom vanavond met verhalen/Hoe de oorlog is verdwenen/En herhaal ze honderd malen/Alle malen zal ik wenen. Laten we de verhalen blijven vertellen over het offer dat velen hebben gebracht voor onze vrijheid. Met een gedeelde geschiedenis is er ook een gedeelde toekomst.

Een toekomst in vrijheid. Die vrijheid in ons land hebben we gisteren gevierd. Zo veel mogelijk thuis, en juist daarom een dag om nooit te vergeten. Ook nu ervaren we onvrijheid door de coronamaatregelen. Een onvrijheid die we ook zelfbeheersing en geduld kunnen noemen. Want omdat we die eigenschappen in onszelf vinden, kunnen we langzaam en behoedzaam versoepelen. Dat valt niet mee met dit mooie weer en al die mooie plekken om naar toe te gaan in onze mooie gemeente.

Ondertussen laten we als inwoners van De Wolden veel positiefs zien. Via Faccebook worden diverse activiteiten georganiseerd zoals de Spekbraanderskwis en muziekbingo vanuit dorpshuis De Buddingehof. De culturele clubs en verenigingen sturen prachtige filmpjes in. De bieb is gekomen met de thuisblijf top 5 van e-boeken. We ontvangen gedichten en podcasts over het theater. Top! Ook de ondernemers sturen inspirerende filmpjes.

Ik ben trots op onze inwoners! Zo komen we samen ook de komende tijd door, langzaam maar zeker uit de onvrijheid naar een vernieuwd De Wolden.

Roger de Groot, burgemeester

Contact met de gemeente

Door de maatregelen vanwege het coronavirus kunnen wij u helaas alleen op afspraak op het gemeentehuis ontvangen. 

Vandaag bereikbaar tot 16:30 uur

Openingstijden

Vandaag geopend tot 13:30 uur Morgen van 08:30 tot 13:30 uur

Bezoekadres

Raadhuisstraat 2

7921 GD Zuidwolde

Postadres

Postbus 20

7920 AA Zuidwolde

gemeente@dewolden.nl