De bladeren gaan weer vallen

De herfst is begonnen en de eerste blaadjes vallen al van de bomen. Bladeren horen erbij, laat ze dus zoveel mogelijk liggen! Als u meer bladeren heeft dan uw tuin kan gebruiken, dan kunt u ze naar de bladkorf brengen. Wij plaatsen, zoals ieder jaar, weer verschillende bladkorven om het bladafval in te verzamelen.

Als de zon lang op de aarde schijnt, droogt de aarde uit. Een bladerdek is als een parasol om de aarde te beschermen tegen de uitdrogende zon. In de winter helpen de blaadjes als een beschermdeken. Een gezonde tuin start met een goede bodem; bladeren dragen bij aan een gezonde bodem.

Bladkorven

Als u meer bladeren heeft dan uw tuin kan gebruiken, dan kunt u gebruik maken van een bladkorf. Tot de kerstdagen staan de korven verspreid in de hele gemeente, kijk op de speciale website waar de bladkorven staan. Deze worden wekelijks geleegd. De bladkorven zijn bedoeld voor bladeren op de openbare wegen en plantsoenen.

Wat kun je zelf doen

  • (Blad)compost maken
    Om bladcompost te maken heb je een simpele bladkorf nodig: 4 houten palen met tuingaas of kippendraad rond voldoet al. Maak de bladkorf op een plek waar hij niet compleet uitdroogt en woel af en toe eens om zodat er zuurstof in de berg komt. Na 1 of 2 jaar zijn de bladeren volledig gecomposteerd en gebruiksklaar.

  • Verzamelen in je borders
    De bladeren die je van je gazon haalt kan je verzamelen in je borders tussen je vaste planten. In plaats van schade aan te brengen, beschermen ze hier net je planten. Ook onkruid wordt geweerd door deze laag en na vertering voorzien ze je planten van onmisbare humus en mineralen. Ook egels en andere tuindieren zullen blij zijn met een dik bladtapijt of hopen hier en daar in je tuin.

  • Bescherm je moestuin
    Je kunt de bladeren gebruiken om de onbeteelde stukken grond te beschermen tegen de winterse temperaturen en buien.

Contact met de gemeente

Maak online een afspraak voordat u langskomt op het gemeentehuis. Of bel met de gemeente.

Vandaag bereikbaar van 08:30 tot 16:30 uur

Openingstijden

Vandaag geopend van 08:30 tot 16:00 uur Vanavond van 18:00 tot 20:00 uur Morgen van 08:30 tot 13:30 uur

Bezoekadres

Raadhuisstraat 2

7921 GD Zuidwolde

Postadres

Postbus 20

7920 AA Zuidwolde

gemeente@dewolden.nl

Verstuur een veilig bericht