Tijdens de lockdown blijft het gemeentehuis open. Bestaande afspraken gaan door. Tijdens uw afspraak is een mondkapje verplicht. U kunt alleen langskomen op afspraak

Diftar; afvalkalender

Vanaf januari 2021 gaat de afvalstoffenheffing die u betaalt aan de gemeente er anders uitzien. De gemeente gaat over op een diftar-systeem. Diftar staat voor gedifferentieerde (verschillende) tarieven. Dit betekent dat de heffing bestaat uit een vast deel (vastrecht) dat een stuk lager is dan in 2020 en een variabel deel waarop u zelf invloed heeft.

Het variabele deel van de heffing vormt het hart van het diftar-systeem. Hierop heeft u zelf invloed door afval zoveel mogelijk te scheiden. Het variabele gedeelte is namelijk afhankelijk van de aantal keren dat u de restafvalcontainer aan de straat zet. Zo kan het zijn dat twee gezinnen, die in dezelfde straat wonen, een ander bedrag betalen voor de afvalstoffenheffing. Dit doordat het ene gezin haast geen restafval aan de straat zet, en het andere gezin wel. Betere afvalscheiding resulteert dus in een lagere rekening.

Waarom diftar?

Restafval bevat nog veel waardevolle grondstoffen waarmee nieuwe producten gemaakt kunnen worden. Van plastic afval kunnen bijvoorbeeld autobumpers of fleecetruien gemaakt worden. Bovendien geeft de verbranding van afval veel milieuschade. Dus minder grondstoffen bij het afval betekent ook meer milieuwinst en kostenbesparing. En daar hebben we uw hulp hard bij nodig, want alle kleine beetjes helpen!

Afvalkalender

Met ingang van januari 2021 worden de mini-containers in gemeente De Wolden geleegd door Suez. Ook komt er een nieuwe ledigingsfrequentie. De restafvalcontainer, de PMD-container en de gft-container worden volgend jaar elke drie weken geleegd. De papiercontainer wordt eens in de maand geleegd.
Het legen van de PMD-container, papiercontainer en gft-containers is gratis. Voor het legen van de restafvalcontainer betaalt u per lediging.

Suez start maandag 4 januari 2021 met inzamelen. Vanaf deze datum starten de nieuwe routes. Het kan dus zijn dat uw inzameldag is gewijzigd. Raadpleeg hiervoor afvalkalender in de app of op mijnafvalwijzer.nl.

Heeft u de app AfvalWijzer al gedownload?

De gratis AfvalWijzer app kunt u downloaden op uw smartphone of tablet. De app is geschikt voor Apple, Android en Windows.

Herinneringen in app

U kunt via de app een herinnering krijgen om uw container aan de weg te zetten. Ga in de app naar ‘Instellingen’. Zet ‘Notificaties’ aan en kies op welk tijdstip u een herinnering wilt ontvangen.

Papieren versie

Wie de afvalkalender niet kan printen of downloaden, kan een papieren versie opvragen bij de gemeente via telefoonnummer 14 0528 of per e-mail: gemeente@dewolden.nl.
 

Gerelateerd bericht: betalen voor restafval in container

 

Contact met de gemeente

Door de maatregelen vanwege het coronavirus kunnen wij u helaas alleen op afspraak op het gemeentehuis ontvangen. 

Vandaag gesloten

Openingstijden

Vandaag gesloten Morgen gesloten

Bezoekadres

Raadhuisstraat 2

7921 GD Zuidwolde

Postadres

Postbus 20

7920 AA Zuidwolde

gemeente@dewolden.nl