Eikenprocessierups seizoen van start

Het nieuwe seizoen van de eikenprocessierups is begonnen. Vanaf eind maart 2022 zagen deskundigen op verschillende plaatsen in Nederland dat de eitjes van het diertje zijn uitgekomen.

Het moment ligt eerder dan voorzien, maar komt niet helemaal onverwacht. De periode met hoge temperaturen in maart van dit jaar en de relatief zachte winter speelden daarbij een rol.

Van rups naar vlinder

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van eikenbomen. Daar overwinteren ze. In het voorjaar komen de rupsen uit de eitjes. Na een aantal vervellingsstadia zijn ze volgroeid. Na de derde vervelling krijgen de rupsen brandharen. Dit is ongeveer tussen mei en eind juni. In juli verpoppen de rupsen zich tot een onopvallende grijze nachtvlinder. De vrouwtjes leggen daarna hun eitjes, waaruit volgend jaar weer jonge rupsen komen.

Heeft u ruimte in uw tuin?

U kunt helpen bij de bestrijding van de eikenprocessierups. Dat kan door de eigen tuin geschikt te maken voor natuurlijke vijanden van de rups. Het ophangen van nestkastjes, het zaaien van bloemen en natuurvriendelijk onderhoud van de tuin dragen daaraan bij. Meer weten over wat u zelf kunt doen? Kijk dan eens op de site van de GGD.

Meer informatie over wat de gemeente doet aan de eikenprocessierups kunt u hier vinden.

Contact met de gemeente

Maak online een afspraak voordat u langskomt op het gemeentehuis. Of bel met de gemeente.

Vandaag gesloten

Openingstijden

Vandaag gesloten Morgen van 08:30 tot 13:30 uur

Bezoekadres

Raadhuisstraat 2

7921 GD Zuidwolde

Postadres

Postbus 20

7920 AA Zuidwolde

gemeente@dewolden.nl

Verstuur een veilig bericht