Gemeente gaat probleem met gedeukte GFT-containers oplossen

De afgelopen weken hebben we een omruilactie gedaan met alle GFT-containers. En daar zijn veel klachten over. We hebben veel meldingen ontvangen over gedeukte containers. Vervelend voor u, de inwoners, vooral in een periode dat iedereen in de tuin werkt. Dus werken we aan een oplossing.

Waarom deze omruilactie?

De oude GFT-containers in De Wolden waren afgeschreven. Na jaren intensief gebruik gingen de oude containers steeds vaker scheuren. Om verder ongemak voor inwoners en hoge omruilkosten te voorkomen, besloten we alle containers in een keer om te ruilen voor nieuwe. Het idee: de oude worden hergebruikt of gerecycled en met de nieuwe kan iedereen weer jaren vooruit.

Wat is er aan de hand?

Helaas zijn de nieuwe containers zo zacht, dat bij ledigingen in een aantal containers deuken ontstaan. Op basis van de eerste klachten hebben we contact gezocht met de partij die de omruilactie doet, de partij die de inkoop van de containers heeft begeleid en het bedrijf dat de containers ledigt. Uit een gezamenlijke verkenning naar de oorzaak, leek de combinatie warm weer en de weekmakers die in de nieuwe containers zitten het euvel. Bij het schudden van de containers ontstaan dan deuken tijdens de lediging. Deskundigen van de betrokken partijen adviseerden ons de volgende tijdelijke oplossing: vraag inwoners om de containers voorlopig niet te zwaar te belasten en niet aan te stampen. Dat zou het deuken voorkomen.

Nieuwe reacties geven vollediger beeld

Nadat we dit advies op de website en facebookpagina van de gemeente deelden, ontstond echter een nieuwe reeks klachten en reacties. Wat blijkt? De GFT-containers deuken veel vaker, ook als ze niet zwaar belast zijn en soms ook al voor lediging. Wethouder Egbert van Dijk: “In het weekeinde zag ik al veel reacties op social media. En vanochtend telden we in totaal een kleine 300 meldingen en klachten. Daar schrokken we wel even van. Toch is het goed dat de inwoners zo betrokken reageren. We hebben nu een veel vollediger beeld van wat er speelt. En ja, natuurlijk gaan we er wat aan doen. “

Hoe nu verder?

Bij de aanbesteding van de omruilactie zijn meerdere partijen betrokken. Daar zijn we nu mee in gesprek. Daarnaast heeft Wethouder van Dijk maandagochtend na de nieuwe klachten rechtstreeks contact gehad met Kliko, de leverancier van de containers. Die zegt er alles aan te willen doen om dit op te lossen. Er zit garantie op de containers en als er een productiefout is opgetreden worden alle containers sowieso omgewisseld.

Het bijzondere is dat deze containers bij eerdere leveringen aan andere gemeenten veel minder klachten opleverden. Om te achterhalen wat er dan met de GFT-containers in De Wolden aan de hand is, gaat Kliko nu enkele gedeukte containers ophalen en naar de fabriek in Duitsland brengen. Daar worden ze getest. Volgende week gaat Kliko ook met een auto met camera achter het inzamelvoertuig van PreZero aan rijden om te kijken of daar wellicht iets niet goed gaat.

Gedeukte containers blijven melden

Totdat het verhaal helemaal is uitgezocht en de definitieve oplossing bekend, kunt u de gedeukte containers blijven melden op de website van de gemeente. Of u belt het algemene nummer van de gemeente voor uw melding. Die gedeukte container wordt dan omgeruild voor nieuwe. Over enkele weken willen we met een definitieve oplossing voor de GFT-containers komen. Wethouder Van Dijk: “Het is nog heel even afwachten hoe we dit gaan doen, maar dat er een betere oplossing moet komen is duidelijk. Daar is geen enkele discussie over.”

Contact met de gemeente

Maak online een afspraak voordat u langskomt op het gemeentehuis. Of bel met de gemeente.

Vandaag bereikbaar van 08:30 tot 16:30 uur

Openingstijden

Vandaag geopend van 08:30 tot 13:30 uur Morgen van 08:30 tot 13:00 uur

Bezoekadres

Raadhuisstraat 2

7921 GD Zuidwolde

Postadres

Postbus 20

7920 AA Zuidwolde

gemeente@dewolden.nl

Verstuur een veilig bericht