Tijdens de lockdown blijft het gemeentehuis open. Bestaande afspraken gaan door. Tijdens uw afspraak is een mondkapje verplicht. U kunt alleen langskomen op afspraak

Herdenking 4 mei 2021

Nieuws

‘NA 75 JAAR VRIJHEID’

Dames en heren

De herdenking van 4 mei is een traditie. Maar het is meer dan alleen een traditie. Het is ook van grote waarde om stil te staan bij de slachtoffers van oorlog, geweld en onderdrukking.

We leven nu, 76 jaar na de Tweede Wereldoorlog in vrijheid. Wat heeft de afgelopen 76 jaar betekend? Waar staan we nu? Hoe vrij zijn we in 2021?
Door corona zijn onze vrijheden ingeperkt. Het is een geheel nieuwe ervaring: verlaten winkelstraten, gesloten kantoren en cafés, de dringende oproep om thuis te blijven en - tot voor kort ondenkbaar - zelfs een avondklok.

Voor een land waar vrijheid zo hoog in het vaandel staat als in Nederland weegt die inperking zwaar. Wij hechten grote waarde aan onze ‘vrijheid’. Maar wat betekent die vrijheid eigenlijk? En hebben we daar allemaal hetzelfde beeld bij?

Vrijheid heeft vele betekenissen. ‘Kunnen gaan en staan waar je wilt’ en ‘Je eigen keuzes kunnen maken’. Maar ook ‘Jezelf kunnen zijn’, en ‘Vrij zijn om te doen en te zeggen wat je wilt’.
Het gaat zowel om keuzevrijheid, om bewegingsvrijheid, als ook de vrijheid van meningsuiting. De kern is dat mensen uiteindelijk vrij willen zijn om de keuzes te maken die ze zelf willen. Hun kinderen op te voeden zoals ze zelf willen. Te geloven wat ze zelf willen.

Afgelopen jaar is opnieuw duidelijk geworden dat vrijheid maar beperkt maakbaar is. Het is kwetsbaar. Een virus kan zomaar, tenminste een jaar lang, roet in het eten gooien.

Ik heb er in mijn columns ook regelmatig bij stilgestaan. De inperking van vrijheid doet heel wat met ons. En wat zijn we opgelucht als er weer iets meer kan. Nu hebben wij het geluk dat we hier in De Wolden voldoende ruimte hebben om naar buiten te gaan. We kunnen dan weer even genieten van een gevoel van vrijheid. Maar we hebben niet alle vrijheden terug. Zo zijn sommigen ondernemers erg beperkt in hun keuze om te ondernemen. En dat weegt zwaar. Je ziet ook steeds meer tegenstellingen. Met de één gaat het goed en heeft minder last van de beperkingen, maar bijvoorbeeld de jeugd heeft het zwaar. Ons geduld wordt dan ook danig op de proef gesteld.

Vrijheid is dan ook een kostbaar en kwetsbaar goed. Ondanks de beperking in bewegingsvrijheid zijn wij vrij om nog allerlei keuzes te maken in het leven. Het tekent onze samenleving, en onze vrijheid, dat we daar in ons land volop gebruik van maken. Het debat, zowel lokaal, regionaal als landelijk is breed en soms luid.

Toch moeten we ons gezamenlijk beseffen dat die vrijheid van handelen en van spreken ook verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Een verantwoordelijkheid om ons te bekommeren om onze medemensen en ons te realiseren wat ons handelen en ons spreken voor anderen betekent. Te beseffen dat hetgeen wij in vrijheid mogen zeggen voor een ander moeilijk is om te horen. Te beseffen dat jouw mening gehoord mag worden, maar dat ook de reactie van een ander hierop van waarde is. Vrijheid betekent dat je alles mag zeggen, maar het betekent eveneens dat je ook luistert naar een ander.

De kern van vrijheid is dat je het samen beleeft, samen invult. En er ook samen waarde aan geeft. Dat is wat we ieder jaar vieren, en wat we elke dag opnieuw dienen te beschermen en te versterken.

Morgen, 5 mei, vieren we Bevrijdingsdag. Dan vieren we dat we in vrijheid mogen leven. Maar er is voor mij geen Bevrijdingsdag voordat we op 4 mei hebben stil gestaan bij die mensen die hun leven hebben gegeven zodat wij in vrijheid kunnen leven.

Roger de Groot, burgemeester

Contact met de gemeente

Door de maatregelen vanwege het coronavirus kunnen wij u helaas alleen op afspraak op het gemeentehuis ontvangen. 

Vandaag bereikbaar tot 13:30 uur

Openingstijden

Vandaag geopend tot 13:30 uur Morgen gesloten

Bezoekadres

Raadhuisstraat 2

7921 GD Zuidwolde

Postadres

Postbus 20

7920 AA Zuidwolde

gemeente@dewolden.nl