Ondanks de maatregelen vanwege het coronavirus proberen wij u zo goed mogelijk van dienst te zijn. De milieustraat is open zonder afspraak, wel gelden aanvullende maatregelen. Op het gemeentehuis kunt u alleen langskomen op afspraak.

Niet joggen, maar ploggen!

Erger jij je ook regelmatig aan rondslingerend afval in je omgeving? Adopteer dan nu een berm en draag bij aan een schonere omgeving.

Stel, je wandelt of rent regelmatig een rondje door je wijk of omgeving. Onderweg kom je blikjes, plastic zakjes, sigarettendoosjes en uitgedrukte sigaretten tegen. Wacht even… daar word je niet blij van! Wat doe je als je dit ziet? Je kunt je natuurlijk blijven ergeren aan het rondslingerende afval. Maar je kunt er ook voor kiezen het afval op te ruimen. Want wat is er nu mooier dan de straat waarin je woont of het pad waarover je graag wandelt, schoon te houden? Vanuit deze gedachte zijn inwoners van Hoogeveen en de Wolden vorig jaar begonnen met ‘ploggen’.

Wat is ‘ploggen’ precies? Ploggen is een slimme manier om tijdens het hardlopen of wandelen afval in de omgeving op te ruimen. Initiatiefnemer Peter Berendse uit Ruinen heeft samen met een aantal loopgroepen, de organisatie van het ‘ploggen´ in De Wolden en Hoogeveen op zich genomen. De missie? Samen met de inwoners van De Wolden en Hoogeveen, werken aan een schonere omgeving.

Vorig jaar is Berendse met een groep enthousiastelingen begonnen. Het bleek een groot succes. In april 2019 en september 2019 zijn er twee ‘plogweken’ georganiseerd. In april deden hier maar liefst 200 mensen aan mee in veertien loopgroepen. In september was dit ongeveer de helft. Er zijn vorig jaar honderden kilo’s aan zwerfafval opgehaald door alle ploggers!

Dit jaar wil Berendse het anders aanpakken en heeft hij een nieuwe actie opgezet: ‘Adopteer een Berm’. Je kunt je aanmelden als plogger van je ‘eigen’ berm en deze schoonhouden. De afgelopen maanden hebben maar liefst 60 inwoners van De Wolden en Hoogeveen, zich al bij Berendse aangemeld om een berm, plantsoen, wijk of park te adopteren en daar te gaan ploggen.

De initiatiefnemer hoopt dat meer mensen zich zullen aanmelden als plogger en een berm adopteren. Dus, erger jij je ook altijd aan rondslingerend afval in je omgeving en ben jij bereid regelmatig op een vast traject, het afval langs wegen en paden te verzamelen? Adopteer dan nu een berm en draag bij aan een schonere omgeving! Je kunt je aanmelden als plogger via ploggenindrenthe@gmail.com. Je ontvangt dan plogmaterialen, waaronder een lichtgevend hesje voor de veiligheid, een grijpstok en een paar handschoenen.

Om goed inzichtelijk te maken welke bermen al schoongehouden worden en welke nog niet, zijn er kaarten ingetekend die tonen welke bermen inmiddels al zijn geadopteerd. De kaarten moeten nog verfijnd worden. “Als dit een succes wordt, dan is dat misschien wel waardevoller dan een plogweek, omdat het continu is”, aldus Peter Berendse.

Wil jij graag op de hoogte blijven van de activiteiten van de ploggers? Op Facebook posten de ploggers regelmatig activiteiten: facebook.com/ploggersdewolden.

Contact met de gemeente

Door de maatregelen vanwege het coronavirus kunnen wij u helaas alleen op afspraak op het gemeentehuis ontvangen. 

Vandaag gesloten

Openingstijden

Vandaag gesloten Morgen gesloten

Bezoekadres

Raadhuisstraat 2

7921 GD Zuidwolde

Postadres

Postbus 20

7920 AA Zuidwolde

gemeente@dewolden.nl