NK Tegelwippen start 21 maart: tegels maken plaats voor groen

Meer dan 150 Nederlandse gemeenten treffen elkaar vanaf vandaag in het jaarlijkse NK Tegelwippen. In welke gemeente worden de meeste tegels vervangen door groen? In onze regio gaan de gemeenten Meppel, De Wolden, Hoogeveen, Westerveld, Midden- Drenthe en Steenwijkerland de strijd aan.

Het NK Tegelwippen sluit perfect aan op de subsidieregeling die deze gemeenten hebben om inwoners te stimuleren aanpassingen te doen in tuinen en leefomgeving om beter voorbereid te zijn op weersextremen (www.subsidieaanvragen.nl/dewolden). Hoe meer tegels vervangen worden door groen, hoe beter het is voor ons allemaal. Want groen kan ervoor zorgen dat we minder wateroverlast hebben bij flinke buien en dat we koeler blijven in de zomer.

Waarom Tegelwippen?

Europa beleefde vorig jaar de warmste zomer ooit en het begin van 2023 was in Nederland opvallend zacht. Meer groen in de tuin en in de straat beperkt overlast door klimaatverandering - zoals hitte, droogte en wateroverlast door buien. Veel buurten en tuinen zijn ‘versteend’, terwijl groen juist zo belangrijk is bij extremer weer en bovendien zorgt voor meer wooncomfort. In voor- en achtertuinen liggen de kansen voor het oprapen. Dat geldt ook voor onze gemeente.

Het planten van bomen in steden kan het aantal sterfgevallen als gevolg van extreme hitte met maar liefst een derde verminderen. Ook levert groen een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid voor vogels, vlinders, bijen en andere beestjes in de tuin. Doe dus mee! Elke tegel die vervangen wordt door groen, is winst.

Tegel eruit? Geef het door!

Op nk-tegelwippen.nl vind je info en je kunt hier doorgeven hoeveel tegels je gewipt hebt. De komende tijd gaat de gemeente op verschillende manieren het nog makkelijker maken om tegels te wippen. Houd onze berichten dus in de gaten.

Contact met de gemeente

Maak online een afspraak voordat u langskomt op het gemeentehuis. Of bel met de gemeente.

Vandaag gesloten

Openingstijden

Vandaag gesloten Morgen van 08:30 tot 13:30 uur

Bezoekadres

Raadhuisstraat 2

7921 GD Zuidwolde

Postadres

Postbus 20

7920 AA Zuidwolde

gemeente@dewolden.nl

Verstuur een veilig bericht