Oorlog in Oekraïne; wat doet de gemeente en wat kunt u doen?

De grove aantasting van de internationale rechtsorde in Oekraïne raakt ons allemaal. Het is een aanval op vrijheid, democratie en mensenrechten in de wereld.


We wijzen u erop dat dit nieuwsbericht niet actueel meer is. Op dewolden.nl/oekraine vindt u de laatste informatie over de opvang en hulp aan mensen uit Oekraïne.


De situatie voor de 44 miljoen Oekraïners is zeer ernstig en verandert voortdurend. Meer dan een miljoen mensen hebben het land verlaten en zijn op de vlucht. De ontwikkelingen maken veel mensen onzeker en soms ook bang. Het nieuws stroomt binnen via radio, tv en internet. We zien ontreddering en machteloosheid. Maar ook eendracht en krachtig verweer.

Burgemeester Inge Nieuwenhuizen: ‘Het is begrijpelijk dat we ons soms bang en somber voelen over wat er gebeurt in de wereld. Laten we proberen aandacht en oog voor elkaar te hebben. En samen het initiatief te nemen om vluchtelingen die uit de Oekraïne, in De Wolden een warm welkom te bieden’.

De gemeente bereidt de opvang van vluchtelingen voor

Met het uitbreken van de oorlog in Oekraïne komt ook de eerste hulp op gang. Ook vrijwilligers uit gemeente De Wolden laten zien dat zij hart hebben voor de vluchtelingen. De gemeente is bezig met de voorbereiding van de opvang van vluchtelingen uit de Oekraïne. Zij heeft hierover overleg met de Veiligheidsregio Drenthe, waarin alle burgemeesters van Drenthe vertegenwoordigd zijn. Er is een speciaal gemeentelijk team ingericht om de opvang te coördineren en organiseren. Via het e-mailadres oekraine@dewolden.nl inventariseert de gemeente hoeveel en waar vluchtelingen opgevangen zouden kunnen worden.

Onderdak bij particulieren

Er zijn veel particulieren die onderdak beschikbaar willen stellen. De gemeente inventariseert het aanbod van particulieren die ruimte hebben om voor korte (1 week) of langere tijd mensen op te vangen. Zo krijgen we een overzicht van de beschikbare ruimte. In eerste instantie inventariseren we de capaciteit in de gemeente.

 • U kunt uw concrete aanbod en uw contactgegevens (naam, adres, telefoonnummer) mailen: oekraine@dewolden.nl.
 • Uw aanbod als gastgezin geeft u dan ook op bij Takecarebnb. Zij regelen dan de koppeling met de bij uw aanbod passende Oekraïners.
 • Vluchtelingenwerk verwijst naar takecarebnb om vraag en aanbod te matchen. Klik hier.

Wat kunt u nog meer doen? Help de helpers helpen!

Wat kunt u doen om de Oekraïense bevolking te helpen? Of hoe kunt u de Oekraïense mensen hier steunen? Veel Nederlanders vragen het zich af. Hoe goed bedoeld ook: de juiste goederen inzamelen en op de juiste plek krijgen vergt ervaring. Met een gift kunt u de helpers laten helpen.

 • Doneer aan Giro 555 Oekraïne
  De hulporganisaties achter Giro 555 zijn zelf of via lokale partners in het gebied aanwezig. Zij zorgen ervoor dat mensen op de vlucht onderdak, water en eten krijgen. Ze werken aan sanitaire voorzieningen en leveren medicijnen. Ook psychosociale hulp is hard nodig om mensen op de vlucht te helpen bij het verwerken van hun traumatische ervaringen. De onveilige en onzekere situatie heeft een enorme impact op alle Oekraïners, zeker op kinderen. Daarom krijgen ook zij psychosociale hulp en wordt er gekeken naar mogelijkheden om kinderen noodonderwijs te geven.
 • Stichting Vluchteling
  Deze stichting is samen met twee regionale noodhulporganisaties de hulpverlening in Oekraïne en omliggende landen gestart. Op de site kun je zien wat de organisatie doet. Vrachtwagens in een konvooi met humanitaire hulp, matrassen, hygiëne artikelen, slaapzakken en andere items voor gerichte hulp. Er wordt eten en water uitgedeeld aan mensen die in het grensgebied gestrand zijn. Omdat men een toenemende psychosociale hulp door traumatische ervaringen verwacht, wordt die opgeschaald.
 • Het Rode Kruis
  Het Rode Kruis verleent eerste hulp als er geen toegang is tot gezondheidszorg, leveren medische hulpgoederen aan ziekenhuizen en gezondheidscentra, deelt simkaarten uit, zodat mensen contact kunnen blijven houden. Ze helpen ook mensen die elkaar kwijt zijn geraakt in de vlucht. Het Rode Kruis evacueert mensen uit plekken waar de beschietingen plaatsvinden en deelt eten en dringen uit aan mensen op de vlucht.
 • Er zijn tal van organisaties die vluchtelingen helpen. Op de site www.nlvoorelkaar.nl vindt u mogelijkheden om vluchtelingen te ondersteunen.
 • Veel kerkgemeenschappen helpen. Er wordt gecollecteerd en soms zijn er bestaande banden met gemeenschappen in Oekraïne.
 • Wat uw situatie ook is, reis niet naar de Oekraïne. Het is te gevaarlijk om daar naartoe te reizen. Als u in de problemen komt, kan ministerie van Buitenlandse Zaken u niet helpen.

Contact met de gemeente

Maak online een afspraak voordat u langskomt op het gemeentehuis. Of bel met de gemeente.

Vandaag bereikbaar tot 16:30 uur

Openingstijden

Vandaag geopend tot 13:30 uur Morgen van 08:30 tot 16:00 uur Morgenavond van 18:00 tot 20:00 uur

Bezoekadres

Raadhuisstraat 2

7921 GD Zuidwolde

Postadres

Postbus 20

7920 AA Zuidwolde

gemeente@dewolden.nl

Verstuur een veilig bericht