Oproep: nieuwe GFT-containers niet te zwaar beladen

Alle huishoudens in De Wolden hebben een nieuwe GFT-container ontvangen. Helaas is een aantal containers al beschadigd geraakt. We hebben uitgezocht wat er aan de hand is. Hier leggen we uit wat er speelt en wat u ertegen kunt doen.

Beschadiging voorkomen

Om te voorkomen dat er direct schade ontstaat aan uw nieuwe container, adviseren we u de container niet te zwaar te beladen en de inhoud vooral niet aan te stampen. Als de inhoud te vast zit in de container, moet de vuilniswagen bij het ledigen namelijk het afval uit de container schudden. Door dat schudden ontstaat soms schade aan de container. Hoe zwaarder de container, hoe groter die kans op schade. Ook is er een risico dat uw container niet volledig wordt geleegd. Als u toch grote hoeveelheden tuinafval hebt, adviseren wij u dit naar de milieustraat te brengen. U kunt het daar gratis afgeven.

Waarom gebeurt dit bij nieuwe containers?

De nieuwe containers zijn nog erg flexibel, omdat het materiaal waar de container van gemaakt is nog veel weekmakers bevat. Dit in tegenstelling tot de oude containers. Weekmakers verdwijnen namelijk na verloop van tijd, waardoor de oude containers stug waren geworden. Dat gaf veel problemen bij zware belasting in koude periodes, want dan gingen deze containers scheuren. De nieuwe containers scheuren niet zo snel omdat ze veel soepeler zijn. Daar zien we nu wel een risico dat juist bij warm weer èn te zware belasting de container kan vervormen.

Waarom zijn de containers eigenlijk vervangen?

De GFT-containers in onze gemeente waren al geruime tijd afgeschreven. De meesten waren ook echt aan vervanging toe. De afgelopen periode ruilden wij wekelijks een behoorlijk aantal GFT-containers om. Daar moesten we dus iets mee. Alle containers tegelijk vervangen is dan veel efficiënter (lees: goedkoper) dan de komende jaren stuk voor stuk alle containers om te ruilen.

Om de omruilactie zo duurzaam mogelijk te doen, worden alle opgehaalde containers door een gespecialiseerd bedrijf nagekeken. De containers die nog te gebruiken zijn, worden op andere plekken weer ingezet. De overige worden vermalen en gerecycled tot nieuwe containers.

Het vraagt soms wat begrip en geduld, maar samen komen we tot een goede afvalinzameling in gemeente De Wolden!

Contact met de gemeente

Maak online een afspraak voordat u langskomt op het gemeentehuis. Of bel met de gemeente.

Vandaag bereikbaar van 08:30 tot 16:30 uur

Openingstijden

Vandaag geopend van 08:30 tot 13:30 uur Morgen van 08:30 tot 13:00 uur

Bezoekadres

Raadhuisstraat 2

7921 GD Zuidwolde

Postadres

Postbus 20

7920 AA Zuidwolde

gemeente@dewolden.nl

Verstuur een veilig bericht