Tijdens de lockdown blijft het gemeentehuis open. Bestaande afspraken gaan door. Tijdens uw afspraak is een mondkapje verplicht. U kunt alleen langskomen op afspraak

Orange the World

Net als voorgaande twee jaren besteedt ook dit jaar de gemeente De Wolden aandacht aan de internationale campagne Orange the World, de 16-daagse periode waarin opgeroepen wordt geweld tegen vrouwen en meisjes te stoppen. Het thema dit jaar is: “Iedereen moet geweld kunnen melden”.

Helaas is er in Nederland nog flink werk te verrichten om ervoor te zorgen dat iedere vrouw iedere vorm van geweld kan melden. Het is voor veel vrouwen niet helder waar zij kunnen melden, en bovendien zijn zij huiverig om dit in hun eentje te doen. Daarom is een nationaal telefoonnummer opgericht waar geweld gemeld kan worden: 0800-2000. Daarnaast is in oktober de website www.geweldtegenvrouwenmelden.nl gelanceerd waarop zoveel mogelijk meldpunten, hulplijnen en organisaties die geweld tegen vrouwen bestrijden, zijn verzameld.

In Zuidwolde werd op woensdag 25 november het startsein voor de campagne gegeven door het hijsen van de vlag bij het gemeentehuis door burgemeester Roger de Groot en wethouder Hilda Mulder, gevolgd door de ondertekening van de Safe Streets-verklaring. Met deze verklaring spreekt gemeente De Wolden de intentie uit een ‘Safe Streets-gemeente’ te worden en in samenwerking met organisaties als Soroptimistclub De Reestlanden en UN Women Nederland te zorgen voor veilige, inclusieve en toegankelijke openbare ruimtes, tevens één van de VN Ontwikkelingsdoelen. Zo kan gezamenlijk de problematiek rond veiligheid van vrouwen en meisjes in de openbare ruimte aangepakt worden om  geweld tegen vrouwen en meisjes terug te dringen.

Tijdens de actieperiode worden in De Wolden o.a. de Meule van Wassens, café Restaurant Poortman en de Sudwoldiger Huuskamer oranje uitgelicht. Daarnaast draagt dichteres Delia Bremer een gedicht voor bij de Muur tegen Geweld. De actieperiode wordt op 9 december afgesloten met een livestream over het thema “Geweld hoort nergens thuis” georganiseerd door Soroptimistclub De Reestlanden. Aan deze paneldiscussie werken o.a. Els van der Weele, projectleider Drenthe Geweld hoort nergens thuis, Ester Wijnen, ervaringsdeskundige partnergeweld, Nienke Feenstra, oprichter Europees Politievrouwennetwerk en Gerda de Groot, projectleider Fier! Centrum voor seksueel geweld mee. Kijk voor meer informatie en kaarten op www.detamboer.nl. Meer informatie over Orange the World op: www.soroptimist.nl/reestlanden.

Contact met de gemeente

Door de maatregelen vanwege het coronavirus kunnen wij u helaas alleen op afspraak op het gemeentehuis ontvangen. 

Vandaag gesloten

Openingstijden

Vandaag gesloten Morgen gesloten

Bezoekadres

Raadhuisstraat 2

7921 GD Zuidwolde

Postadres

Postbus 20

7920 AA Zuidwolde

gemeente@dewolden.nl