Pas op voor koolmonoxidevergiftiging

Koolmonoxide ruik je niet, proef je niet en zie je niet. De klachten die je ervaart bij een koolmonoxidevergiftiging zijn niet altijd direct herkenbaar, want het lijkt op griepklachten.

De eerste symptomen van een koolmonoxidevergiftiging zijn hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid en duizeligheid. Ook voel je je verward, slaperig en je hart gaat sneller slaan. Als je deze symptomen ervaart, ga dan direct naar buiten en bel 112.

Pas op met creatieve warmtebronnen

Omdat de gasprijzen zo hoog zijn, worden mensen creatiever in het verwarmen van hun huizen. Zoals gaskacheltjes uit caravans, studentenkamers met alternatieve manieren om de ruimte te verwarmen; pas op voor koolmonoxide.

Ventileer, controleer en alarmeer

Hoe voorkom je nou een koolmonoxidevergiftiging? Veiligheidsregio Drenthe zegt: ventileer, controleer en alarmeer. Het belangrijkste is om de ruimte waar je zit te ventileren. Zorg dat er altijd een rooster open of een raam op een kiertje staat. Daarnaast is het belangrijk je cv-ketel, gaskachel, geiser of gasfornuis ieder jaar te laten controleren. De laatste tip: hang koolmonoxidemelders op. Rookmelders signaleren geen koolmonoxide. Koolmonoxidemelders zijn te koop vanaf € 25. Kijk voor meer informatie over koolmonoxide op co-wijzer.nl.

Vrijdagavond is een gezin in Ruinerwold onwel geworden. In het ziekenhuis bleek het om een koolmonoxidevergiftiging te gaan. Gelukkig is dit goed afgelopen, het gezin is weer in goede gezondheid thuis.

Contact met de gemeente

Maak online een afspraak voordat u langskomt op het gemeentehuis. Of bel met de gemeente.

Vandaag bereikbaar van 08:30 tot 16:30 uur

Openingstijden

Vandaag geopend van 08:30 tot 16:00 uur Vanavond van 18:00 tot 20:00 uur Morgen van 08:30 tot 13:30 uur

Bezoekadres

Raadhuisstraat 2

7921 GD Zuidwolde

Postadres

Postbus 20

7920 AA Zuidwolde

gemeente@dewolden.nl

Verstuur een veilig bericht