U kunt op het gemeentehuis alleen langskomen op afspraak

Statement burgemeester Roger de Groot over de situatie Ruinerwold

Het statement van burgemeester Roger de Groot tijdens het persmoment over de situatie in Ruinerwold.

Dames en heren, hartelijk welkom bij dit korte persmoment over de situatie in Ruinerwold. Een situatie die voor mij ook erg bijzonder is en, terecht, aandacht vraagt.

Zoals u ongetwijfeld heeft begrepen heeft een persoon melding gemaakt bij de politie over een zorgelijke situatie van de leefomstandigheden van mensen in een woning aan de Buitenhuizerweg in Ruinerwold. De politie heeft de situatie ter plaatse bekeken.

Zij troffen daar in een woonboerderij een aantal provisorisch ingerichte ruimtes aan waar een gezin een teruggetrokken bestaan voerde. Er werden daar 6 meerderjarige personen aangetroffen.

We zien in de reacties op dit bericht veel ongeloof en verbazing. Dat kan ik me heel erg goed voorstellen. Een dergelijk uitzonderlijke situatie heb ik ook nog niet meegemaakt.

Er is een man aangehouden door de politie. Voor de duidelijkheid: dit is niet de eigenaar van het pand. Zijn rol wordt onderzocht door de politie.

Onze eerste zorg en aandacht gaat natuurlijk uit naar de aanwezigen in de woning en de inwoners van onze gemeente. Het gezin verblijft op dit moment op een veilige plek en er is gepaste zorg en aandacht voor hen. De groep heeft ook veel behoefte aan rust en dat respecteren wij graag.

Ik vind het ook belangrijk om te vertellen dat als er iemand in nood is en om hulp vraagt, deze ook krijgt aangeboden. Het verdient dan ook een pluim dat de café eigenaar de politie heeft gewaarschuwd.

Ik begrijp dat er nog heel veel vragen zijn. Die hebben wij ook. De politie is druk bezig met het onderzoek en houdt rekening met alle mogelijke scenario’s. Op dit moment kan daar niet meer over worden gedeeld. Zodra we meer weten en dat bekend kunnen maken dan doen we dat ook. In het kader van het lopende onderzoek zijn we uitermate voorzichtig met het geven van informatie.

Wij richten ons vooral op de zorg voor het gezin.

Dank u wel.

Bekijk het videoverslag van het persmoment 15 oktober 2019

Contact met de gemeente

Door de maatregelen vanwege het coronavirus kunnen wij u helaas alleen op afspraak op het gemeentehuis ontvangen. 

Vandaag bereikbaar van 08:30 tot 13:30 uur

Openingstijden

Vandaag geopend van 08:30 tot 13:30 uur Morgen gesloten

Bezoekadres

Raadhuisstraat 2

7921 GD Zuidwolde

Postadres

Postbus 20

7920 AA Zuidwolde

gemeente@dewolden.nl