Tijdens de lockdown blijft het gemeentehuis open. Bestaande afspraken gaan door. Tijdens uw afspraak is een mondkapje verplicht. U kunt alleen langskomen op afspraak

Voorlopig Ontwerp Huus voor Sport & Cultuur Zuidwolde gereed

De stuurgroep Huus voor Sport & Cultuur heeft het Voorlopig Ontwerp (VO) voor het nieuw te bouwen ‘Huus voor Sport & Cultuur Zuidwolde’ vastgesteld.

Het Huus voor Sport & Cultuur biedt onderdak aan gebruikers van de sporthal, gym- en turnzaal, tennishal van Suthwalda, het dorpshuis, de bibliotheek, Stichting Welzijn De Wolden, Buurtzorg, muziekvereniging Woudklank, Biljartvereniging De Boerhoorn en Prima Life (praktijk voor fysiotherapie en trainingen). Het Huus voor Sport & Cultuur wordt in het hart van de gemeenschap geplaatst en moet een ontmoetingscentrum worden voor de inwoners van Zuidwolde en omstreken. Het moet zowel letterlijk als figuurlijk centraal staan in de kern Zuidwolde.

Toelichting voorlopig ontwerp Huus voor Sport & Cultuur

Zuidwolde ligt midden in een prachtig afwisselende weide- en bosstructuur. De kwaliteit hiervan weet zelfs tot diep in het dorp door te dringen met mooie boomlanen, zo ook rondom de locatie van het nieuwe Huus voor Sport en Cultuur (HSC). Vandaar ook dat het ontwerp van het HSC zich met de architectuur voegt aan deze prachtige omgeving. Hierbij is het grote volume van de sporthal ingepakt door de kleinschalige cultuurfuncties en daardoor aan het zicht onttrokken. Dankzij de schuine daken oogt het gebouw ook veel vriendelijker en past het bij de kleinschaligheid van de omliggende woningen.

Tussen het omliggende terrein lopen paden die de bezoeker begeleidt naar de ingang van het gebouw, maar er meandert ook een zogenaamd bewegingspad tussen het groen door. Dit pad, past qua functie perfect bij de functie van het gebouw en staat voor sport, beweging en ontmoeting buiten het gebouw. Het parkeren rondom wordt van de omliggende woningen vrijgehouden door de parkeerplaatsen in te pakken in de groene structuur. Natuurlijk blijft het Sportlaantje intact en mondt het, voor de ingang, uit in een prachtig multifunctioneel plein.

De voorzijde van het gebouw is zo veel mogelijk transparant en biedt zicht tot de functies in het gebouw. Rondom is de gevel afwisselend open en gesloten, passend bij de functie van de gevel. De natuurlijke uitstraling van het gebouw past uiteraard goed in de boomrijke omgeving. Het bewegende karakter van de houten gevelbekleding is ook aanwezig in het glooiende landschap van het Zwarte Gat en De Slagen, waardoor de functie van het HSC, ook zichtbaar in de gevel is geïntegreerd. Naast dat de gevel past in de omgeving heeft het ook een extra duurzame functie. Want met deze zogenaamde parametrische vorm wordt de zoninstraling gefilterd en de daglichttoetreding geoptimaliseerd. Overigens worden de duurzame gebouwinstallaties en PV-panelen (zonnepanelen) op het dak vanuit de omgeving, aan het zicht onttrokken.  

In het gebouw is een grote diversiteit aan functies te vinden. Grofweg is het HSC in twee delen te verdelen. Het linkerdeel, dat aansluit aan de bestaande tennishal wordt ingericht voor Sport, en het rechterdeel biedt ruimte voor Cultuur. Een duurzaam uitgangspunt bij het ontwerp is het hergebruik van de bestaande sporthal. In plaats van de hal te slopen en nieuw te bouwen, worden de fundering, de staalconstructie, de wanden en het dak hergebruikt, want de sporthal voldoet namelijk aan alle bouwkundige eisen. Wel wordt de hal verlengd om het gewenste oppervlak te verkrijgen. Uiteraard zal het interieur volledig nieuw afgewerkt en geïntegreerd worden passend bij de sfeer van de rest van het gebouw en voldoet het aan de huidige nieuwbouw eisen. Aan de voorzijde, langs de kleedruimten, is een transparante verkeersruimte bedacht die het HSC verbindt met de bestaande tennishal. Deze gang geeft prachtig zicht op het voorplein en zorgt dankzij de transparantie voor veiligheid en toezicht.  

De ruime centrale hal functioneert als het hart van het gebouw en van hieruit zijn alle functies zichtbaar en bereikbaar. De centrale hal is tevens afwisselend ingevuld met de bibliotheek en speel-o-theek. Aan de voorzijde worden er boeken voor de jeugd gepresenteerd en in het rustige gedeelte achterin is het aanbod voor volwassenen te vinden. Te midden van al deze functies is het café bedacht, vanwaar er ook zicht is op de sportende mensen in de sporthal. Je kunt er ook even gezellig een kop koffiedrinken of een boek lezen in de huiskamer. Rondom het hart worden alle overige functies gepositioneerd, zoals de biljartruimte, de grote zaal, de chillruimte van de jeugd en Primalife fysiotherapie. Boven zijn alle ruimten van Welzijn de Wolden, de vergaderruimten en de tribune te vinden. Uiteraard is het gehele gebouw integraal toegankelijk en is de verdieping bereikbaar met een ruime lift.

Met dit ontwerp krijgt Zuidwolde een geweldig Huus, dat sport, cultuur en ontmoeting ademt.

Veel partijen zijn betrokken

Bij de totstandkoming van het Voorlopig Ontwerp zijn veel partijen betrokken geweest. Naast alle toekomstige gebruikers, zijn het afgelopen jaar ook direct omwonenden en Dorpsbelangen Zuidwolde geïnformeerd en betrokken. Dit geldt ook voor de gemeenteraad.

Vervolg

De volgende ontwerpfase betreft die van het Definitief Ontwerp, gevolgd door het Technisch Ontwerp. Bedoeling is om deze fases voor de zomervakantie van 2021 af te ronden. Aansluitend vindt de Europese aanbesteding van de aannemer plaats. Medio december 2021 worden de sporthal en gymzaal gesloopt. Begin 2022 wordt gestart met de bouw van het Huus voor Sport & Cultuur. De ingebruikname van de nieuwe accommodatie is begin 2023 voorzien.

Contact met de gemeente

Door de maatregelen vanwege het coronavirus kunnen wij u helaas alleen op afspraak op het gemeentehuis ontvangen. 

Vandaag gesloten

Openingstijden

Vandaag gesloten Morgen van 08:30 tot 13:30 uur

Bezoekadres

Raadhuisstraat 2

7921 GD Zuidwolde

Postadres

Postbus 20

7920 AA Zuidwolde

gemeente@dewolden.nl