Het maaien van bermen in uw buurt

De gemeente beheert steeds meer bermen langs de wegen op een ecologische manier. Dit gebeurt door minder te maaien en het maaisel af te voeren. Zo komen steeds meer verschillende soorten planten en dieren in onze bermen voor. Hoe groter de diversiteit, hoe beter we bijvoorbeeld de eikenprocessierups op een natuurlijke manier bestrijden. We richten ons vooral op de bermen in het buitengebied. Op de online kaart ziet u hoe de gemeente de bermen in uw buurt beheert.

Hoe werkt ecologisch bermbeheer

  • De gemeente maait de bermen 1 of 2 keer per jaar.
  • De eerste keer half juni en de tweede eind oktober/begin november.
  • Er wordt altijd een deel (minimaal 15%) niet gemaaid. Zo blijft het nog niet gemaaide deel een plek voor voedsel, beschutting en overwintering voor bijen, vlinders en andere dieren.
  • Het maaisel moet vervolgens een paar dagen blijven liggen. Tijdens de droogperiode krijgen insecten de kans om uit het maaisel te kruipen en kunnen de laatste zaden afrijpen en op de grond vallen.
  • De gemeente voert het overgebleven maaisel af. Zo verschraalt de bodem. Veel planten groeien beter op een voedselarme bodem.
  • Natuurlijk staat de veiligheid in het verkeer altijd voorop en maait de gemeente regelmatig rondom kruispunten, verkeersborden en wegbebakening.

Niet geschikte bermen

Bij de bermen die niet geschikt zijn voor ecologisch bermbeheer, passen we klepelbeheer toe. Dit betekent dat een maaier de planten klein hakt en we de plantenresten laten liggen om af te breken. Dit gebeurt in 2 rondes.

  • Eerste ronde, half juni: alleen 1 meter vanaf de weg maaien en de rest niet.
  • Tweede ronde, eind oktober/begin november: volledige berm maaien en een klein deel laten staan, ook tijdens de winter.

Eikenprocessierups

Door de bermen anders te gaan maaien, verandert de vegetatie. Er ontstaan dan meer bloemensoorten in de bermen. Er komen zo meer natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups op de bermen af. Lees meer over de Eikenprocessierups

Wennen aan nieuwe bermen

Door de bermen ecologisch te beheren, zien deze er anders uit dan u gewend bent. De bermen zijn niet meer strak gemaaid. Langs recreatieve fiets- en wandelroutes en landelijke wegen kunnen kleurrijke bloeiende bermen een mooie toevoeging zijn aan het landschap.

Niet zelf maaien

Voor de gewenste voordelen van ecologisch bermbeheer is het belangrijk dat er op het juiste moment gemaaid wordt. We vragen u daarom om de bermen in uw omgeving niet te gaan maaien.

Contact met de gemeente

Maak online een afspraak voordat u langskomt op het gemeentehuis. Of bel met de gemeente.

Vandaag bereikbaar van 08:30 tot 16:30 uur

Openingstijden

Vandaag geopend van 08:30 tot 13:30 uur Morgen van 08:30 tot 13:30 uur

Bezoekadres

Raadhuisstraat 2

7921 GD Zuidwolde

Postadres

Postbus 20

7920 AA Zuidwolde

gemeente@dewolden.nl

Verstuur een veilig bericht