Raad De Wolden stemt in met appartementencomplex Blijdenstede Ruinerwold

Tijdens de raadsvergadering van donderdag 27 januari jl. is de gemeenteraad van De Wolden akkoord gegaan met het bestemmingsplan Dijkhuizen 28-30 in Ruinerwold. In het complex is ruimte voor 20 appartementen en het gebouw komt op de plek van de oude SNS-bank. De raad heeft daarnaast ingestemd met de toekomstvisie De Wolden, Samen Aan Zet voor 2022-2040. En de vergadering werd voor het eerst voorgezeten door de nieuwe burgemeester Inge Nieuwenhuizen.

Appartementencomplex Blijdenstede

Toekomst De Wolden

De drie grote ambities waar De Wolden zich extra voor wil gaan inzetten zijn een vitale samenleving, een duurzame leefomgeving en het landschap. Bij een vitale samenleving zijn verschillende factoren belangrijk, zoals: een goed sociaal vangnet en financiële, mentale en fysieke gezondheid. In de toekomst moet de leefomgeving van inwoners bestaan uit een goede balans tussen wonen, werken en ontspannen en klimaat, energie en landbouw. Daarnaast moet de cultuurhistorische waarde van het landschap van De Wolden goed worden bewaard. De plannen voor de toekomst van de gemeente zijn mede tot stand gekomen door de inbreng van inwoners. Meer dan 1200 mensen van alle leeftijden uit De Wolden hebben hun mening gedeeld over de toekomst van de gemeente via vragenlijsten, tekeningen, ansichtkaarten en een digitale peiling: Swipocratie.

Beeldbepalend Blijdenstede

Bijna 500 mensen ondertekenden de petitie ‘Blijdenstede NEE’. Omwonenden en tegenstanders vinden het gebouw niet passen in Ruinerwold en niet bijdraagt aan nieuwe, betaalbare woningen. In december vorig jaar werd tijdens het vragenhalfuur voor de inwoners al door drie inwoners gereageerd op het plan voor de nieuwe appartementen. Volgens hen zou het een kleinschaliger gebouw moeten worden qua omvang en uiterlijk zodat het meer in de omgeving opgaat.

Wethouder Gerrie Hempen-Prent snapt de kritiek over het beoogde uiterlijk van Blijdenstede en noemt het een ‘beeldbepalend gebouw’. “Het is wel een prominent gebouw en dat krijgt ook een prominente plek, dus het doet wel iets met de omgeving. Architectuur is gewoon geen wetenschap.” De wethouder vindt dat het voldoet aan de woningbehoefte en deed op aandringen van de raad nog twee toezeggingen voor het parkeren en het groen rond het gebouw. Achter het doodlopende straatje bij Dijkhuizen worden nog acht extra parkeerplaatsen gerealiseerd. En onder het appartementencomplex komen twintig parkeerplaatsen voor de bewoners. Ook deed de wethouder de toezegging dat ze gaat kijken naar de mogelijkheid voor het plaatsen van laadpalen en het plaatsen van extra groen of bomen.

Het bestemmingsplan voor de appartementen in Ruinerwold is door een meerderheid van de raad aangenomen.

Nieuwsarchief

Wilt u oudere nieuwsberichten teruglezen? Kijk dan in ons nieuwsarchief

Contact met de gemeente

Maak online een afspraak voordat u langskomt op het gemeentehuis. Of bel met de gemeente.

Vandaag bereikbaar van 08:30 tot 16:30 uur

Openingstijden

Vandaag geopend van 08:30 tot 16:00 uur Vanavond van 18:00 tot 20:00 uur Morgen van 08:30 tot 13:30 uur

Bezoekadres

Raadhuisstraat 2

7921 GD Zuidwolde

Postadres

Postbus 20

7920 AA Zuidwolde

gemeente@dewolden.nl

Verstuur een veilig bericht