Toekomstvisie 2022-2040 De Wolden "een van de beste die ik ooit gezien heb"

Tijdens de raadsvergadering van donderdag 25 november 2021 heeft de gemeenteraad van De Wolden het concept toekomstvisie 2022-2040 besproken. Een inspreker maakte tijdens het vragenhalfuur voor inwoners gebruik om aandacht te vragen voor de actie Orange The World en het nieuwe tarief voor een 2e gft-container is vastgesteld.

Inspreker mevrouw Pesch

Orange The World

Mevrouw Pesch sprak namens de Soroptimistclub de Reestlanden, een organisatie die zich inzet voor de verbetering van de positie van vrouwen en meisjes, om aandacht te vragen voor de campagne Orange The World. Dit jaar is het thema preventie. Gedurende 16 dagen vanaf 25 november (de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen) tot 10 december (internationale mensenrechtendag) wordt opgeroepen om het geweld tegen vrouwen te stoppen. Een wereldwijde actie in meer dan 90 landen van de Verenigde Naties. Gemeente De Wolden heeft zich aangesloten en daarom is de oranje vlag gehesen bij het gemeentehuis in Zuidwolde.

Samen aan zet!

Het concept toekomstvisie 2022-2040 Samen aan zet! dient als fundering voor het beleid voor de komende 20 jaar van de gemeente De Wolden. Het stuk is door de gemeenteraad positief ontvangen. Veel fracties zijn blij met de ambitie die terug te zien is en voor veel partijen is bijvoorbeeld versnelling van de woningbouw een belangrijk thema. Jaap Wiechers van de ChristenUnie is enthousiast over de totstandkoming van de toekomstvisie en het eindproduct. “Inbreng van 1.200 inwoners, vijf procent van onze inwoners hebben hieraan meegewerkt, kijk maar eens in Nederland rond, dat is een uniek percentage. En dan als eindproduct dit uitstekende rapport en ik durf te zeggen; een van de beste die ik ooit gezien heb. De samenstellers krijgen van ons een grote pluim.” Ook Ronald Brouwer (Gemeentebelangen) is trots op de “jaloersmakende opkomstcijfers”. Begin 2022 wordt het ontwerp Toekomstvisie ter vaststelling aan de raad aangeboden.

Tweede gft-container

De raad heeft ingestemd met voorstel om een eenmalig tarief van 50 euro in te stellen voor een tweede gft-container. En op advies van de raad worden in het voor- en najaar mogelijk extra routes toegevoegd om het extra tuinafval op te halen als gevolg van het seizoen. Of inwoners in aanmerking komen voor een tweede container hangt af van de grootte van de tuin en de beplanting. Samen met een afvalcoach kan worden gekeken naar de meest passende oplossing voor het scheiden van het gft-afval.

Carbidschieten

Ook dit jaar kunnen inwoners van De Wolden weer op oudejaarsdag gezellig carbidschieten. Pieter Groot (Gemeentebelangen) vindt dat carbidschieten bij het platteland hoort. “Onze manier van leven en dat moeten we blijven koesteren.” De gemeente wil de knallende traditie niet ontmoedigen, maar heeft wel een meldplicht aangekondigd op verzoek van politie en hulpdiensten. Zodat de gemeente tijdig op de hoogte is van de locaties. Burgemeester Janny Vlietstra laat weten dat degene die met carbid gaat schieten hiervan uiterlijk 15 december van het betreffende jaar hier melding van doet bij de gemeente.

Nieuwsarchief

Wilt u oudere nieuwsberichten teruglezen? Kijk dan in ons nieuwsarchief

Contact met de gemeente

Maak online een afspraak voordat u langskomt op het gemeentehuis. Of bel met de gemeente.

Vandaag bereikbaar van 08:30 tot 16:30 uur

Openingstijden

Vandaag geopend van 08:30 tot 16:00 uur Vanavond van 18:00 tot 20:00 uur Morgen van 08:30 tot 13:30 uur

Bezoekadres

Raadhuisstraat 2

7921 GD Zuidwolde

Postadres

Postbus 20

7920 AA Zuidwolde

gemeente@dewolden.nl

Verstuur een veilig bericht