Het Veldboeket voert voorstel Kindergemeenteraad uit (12-07-2019)

Home > Raad en College > Gemeenteraadsnieuws > Het Veldboeket voert voorstel Kindergemeenteraad uit

Het Veldboeket voert voorstel Kindergemeenteraad uit (12-07-2019)

In het kader van de Kindergemeenteraad, heeft groep 7/8 van Kindcentrum Het Veldboeket € 113,40 ingezameld voor het Drents Dierenhuis Beilen. Het dierenasiel gaat dit geld gebruiken voor haar uitbreidingsplannen. Ieder jaar organiseert De Wolden de Kindergemeenteraad. Dat is een leuke manier om basisschoolkinderen kennis te laten maken met de gemeente. Wat doet de gemeenteraad? Wat doen de burgemeesters, wethouders en ambtenaren? Maar de Kindergemeenteraad neemt ook een echte beslissing. De deelnemende scholen dienen allemaal een voorstel voor een actie in, waarvan het winnende voorstel echt wordt uitgevoerd.

Een van de initiatiefneemsters van de Kindergemeenteraad is juf Jeanine Lijster. Vorig jaar diende zij met haar klas het voorstel in om de musical ‘Help, we zijn het bruidspaar kwijt’ uit te voeren voor oudere inwoners van de dorpen Fort en Veeningen. Het speelt op een gemeentehuis maar onverwachts raakt het bruidspaar… Nou ja, dat begrijpt u wel.

Helaas won het voorstel van Het Veldboeket niet. “En toch hebben we het uitgevoerd en er een succes van gemaakt,” vertelt Jeanine Lijster. “Onze groep had bedacht om de musical ‘Help, we zijn het bruidspaar kwijt,’ tweemaal op te voeren. Een keer op onze eigen afscheidsavond maar ook een keer voor mensen van 60+ uit de dorpen Fort en Veeningen. Ook hadden we de mensen van ‘De Berkenhof’ uit Fort uitgenodigd. Dat is een instelling voor kleinschalige woonzorg.”

Veertig gasten
“De leerlingen van groep 7/8 hadden bedacht dat ze iets wilden doen voor een goed doel met dieren, en iets voor ouderen. Dit voorstel combineerde dat. Aan alle bezoekers van de voorstelling werd een vrijwillige bijdrage voor het goede doel gevraagd. “ vertelt Lijster. “Er waren maar liefst meer dan veertig gasten. Zij hebben er, samen met ons, voor gezorgd, dat wij het dierenasiel in Beilen € 113,40 kunnen doneren. Het asiel is hier enorm blij mee. Het geld zal gebruikt worden voor de nieuwbouw waarmee ze willen starten.”

Burgerschap

De actie van Het Veldboeket past mooi binnen het vak ‘burgerschap.’ Daarbij leren kinderen niet alleen iets over politiek en maatschappij. “Nee, ze leren er ook heel veel over ‘samenwerken’ en over taal. Welke taal gebruik je in welke situatie? Er kwam een hele organisatie bij kijken, en ook daarbij leren de kinderen van alles. Bij de Kindergemeenteraad gaat het niet alleen om winnen, maar om het hele proces. En kijk nou eens wat er uit voort komt, terwijl we niet eens gewonnen hebben!”