Kindergemeenteraad De Wolden 2016 opnieuw geslaagd! (14-10-2016)

Home > Raad en College > Gemeenteraadsnieuws > Kindergemeenteraad De Wolden 2016 opnieuw geslaagd!

Kindergemeenteraad De Wolden 2016 opnieuw geslaagd! (14-10-2016)

De raadszaal van het gemeentehuis in Zuidwolde was donderdag 13 oktober 2016 goed gevuld met heel veel enthousiaste kinderen, ouders, leerkrachten en raadsleden. Voor de vierde keer vormden leerlingen van groep 8 van vijf basisscholen uit De Wolden fracties voor de Kindergemeenteraad. Onder aanmoediging van hun klasgenoten gingen zij met elkaar in debat over verschillende voorstellen.

Het videoverslag van deze Kindergemeenteraadsvergadering kunt u hier terugkijken.

Een fotoalbum van de Kindergemeenteraad 2016 staat op onze Facebook-pagina. Upload hier ook jouw foto van de Kindergemeenteraad 2016.

De vijf fracties van de Kindergemeenteraad 2016

De fracties hadden zich zeer goed voorbereid op de vergadering. De fractie van de Harm Vonckschool uit Berghuizen stelde voor om een bak- en kookwedstrijd met gezonde streekproducten te houden voor alle leerlingen van groep 8 in De Wolden. O.B.S. Het Veldboeket uit Veeningen had het plan om een lunch te verzorgen voor alleenstaande mensen, in de eigen directe omgeving. O.B.S. De Rozebottel uit Koekange hield een pleidooi voor een jaarlijkse triatlon voor leerlingen uit De Wolden, waarbij geld wordt ingezameld voor KNGF Geleidehonden. O.B.S. Het Groene Hart uit Zuidwolde stelde voor om een Valentijnswandeling te maken, waarbij ontmoeten centraal staat. Tot slot stelde I.K.C. De Horst voor om in samenwerking met Gehandicaptensport Nederland een blind voetbaltoernooi te organiseren.

Iedere fractie werd geholpen door een fractiecoach, dat waren de raadsleden Albert Haar (D66), Jaap Wiechers (CU), Dik Zantingh (CDA), Erik Verheijen (GL) en Heleen Langen (PvdA).

Het winnende voorstel

Tijdens de schorsing gingen de fracties samen met hun achterban in overleg. Er volgde een spannende stemming. In een tweede stemronde kreeg het voorstel ‘Jaarlijkse triatlon’ van De Rozebottel de meeste stemmen en won de Kindergemeenteraad 2016.

Burgemeester Roger de Groot feliciteerde de leerlingen van De Rozebottel met hun overwinning. Zij ontvangen een cheque ter waarde van € 750, - om het voorstel uit te voeren.

Kennismaking met lokale politiek

De Kindergemeenteraad heeft het doel kinderen kennis te laten maken met lokale politiek en democratische besluitvorming. De leerlingen hebben zich via een lespakket voorbereid op de Kindergemeenteraadsvergadering. Op school kregen zij les uit het Handboek “Lokale politiek in De Wolden” en raadsleden gaven in de klas een presentatie over lokale democratie. Een bezoek aan het gemeentehuis was ook onderdeel van de voorbereiding op de Kindergemeenteraadsvergadering.

Meer informatie over de Kindergemeenteraad De Wolden is te vinden op dewolden.nl/gemeenteraad.