Levendige Dialoogavond met en voor krachtige ouderen! (12-04-2019)

Home > Raad en College > Gemeenteraadsnieuws > Levendige Dialoogavond met en voor krachtige ouderen!

Levendige Dialoogavond met en voor krachtige ouderen! (12-04-2019)

Wat hebt u nodig om langer in uw eigen omgeving te kunnen blijven wonen? Dat wil de gemeenteraad graag weten van inwoners van De Wolden. Tijdens de Dialoogavond van donderdag 11 april gingen zo’n honderd  inwoners, professionals en raadsleden in gesprek met elkaar over  deze vraag, onder leiding van raadsleden Petra Haanstra en Imke Berghuis.

“Er is veel goede wil maar de praktijk is weerbarstig,” vatte gespreksleider Petra Haanstra een avond samen, die moeilijk samen te vatten is. De avond bood zo ontzettend veel informatie en ervaringen, dat het de deelnemers soms deed duizelen en er is zichtbaar behoefte aan een vervolg. Duidelijk is dat veel inwoners eigen initiatieven ontwikkelen en verantwoordelijkheid nemen. Er is een grote betrokkenheid van inwoners en professionals.

Sinds 2015 geeft de gemeente ondersteuning thuis via de Wmo. Veel andere regelingen blijven landelijk. Het gesprek in ronde zorg ging daardoor ook vaak over landelijke regels en kansen, en hoe die in De Wolden uitpakken. Bereid je op tijd voor op je oude dag, bijvoorbeeld door te verhuizen of door je woning  te passen, stellen professionals zoals Fred Molenhuis van Zorgbelang Drenthe.  

“Mensen willen wel thuis blijven, maar als het dan mis gaat is er geen soepel vervolg,” vertelt een zorgmedewerkster. Er is een gebrek aan crisisplaatsen.  Een inwoner vertelde hoe zijn vrouw zelf maar ontslag van haar werk nam om voor haar moeder te zorgen. Een cliëntbegeleider vertelt dat ze er als professional een dagtaak aan heeft om een weg in te vinden in alle regels in financieringsvormen. Bekende landelijke problemen, maar kan een gemeente er iets aan doen?

In de ronde participatie werd duidelijk dat de meeste ouderen zelfstandig wonen. Van hen is 40% eenzaam. In veel dorpen blijken inwoners van alles voor elkaar te organiseren, bijvoorbeeld Samen aan Tafel ontmoetingen. Vervoer is soms wel een probleem. Een inwoonster wil graag een woonvorm oprichten waar oudere mensen elkaar kunnen helpen. De gemeente Zwolle geeft subsidie voor zo’n ‘Knarrenhof.’ Is dat iets voor De Wolden? Een ander wijst er op dat je wel in je huis móet blijven wonen, want hoe kom je aan een huurwoning als je er een nodig hebt?  Zijn -tijdelijke - mantelzorgwoningen in de tuin bij de kinderen dan een oplossing?  Of domotica? Twee presentaties (Lang zult u wonen en Zlimthuis, zie hieronder) lieten zien hoe huisautomatisering ouderen veel vrijheid kan geven.

De gemeenteraad haalde er veel informatie op, dit bracht tekenaar Gerco van Beek ludiek in beeld.

Foto's en cartoons van de Dialoogavond vindt u op de facebookpagina van de raad.

Het verslag van deze dialoogbijeenkomst vindt u binnenkort op deze website.