Prijswinnaar Kindergemeenteraad organiseert Color Run voor Kika (28-06-2016)

Home > Raad en College > Gemeenteraadsnieuws > Prijswinnaar Kindergemeenteraad organiseert Color Run voor Kika

Prijswinnaar Kindergemeenteraad organiseert Color Run voor Kika (28-06-2016)

Op vrijdag 1 juli organiseren kinderen van openbare basisschool De Wezeboom uit Ruinerwold een Colorrun voor kinderen in groep 8 van alle scholen in De Wolden. Het gaat om een sponsorrun waarbij de opbrengst naar Kika gaat. De route is ongeveer 3 km lang. Op diverse plekken wordt gekleurd poeder over de deelnemers gegooid. Het belooft een kleurrijk spektakel te worden!

Laagdrempelig kennismaken met lokale politiek

Op 15 oktober 2015 won groep 8 van De Wezeboom uit Ruinerwold de Kindergemeenteraad 2015 met hun voorstel 'Color Run voor Kika'. De fractie van De Wezeboom bestond uit Sebastiaan Muskee, Renee Scholing, Kim Drost, Sanne Lubbers en Janneke de Noo. Hun motivatie was om iets gezamenlijks voor alle leerlingen van groep 8 te organiseren, om zo elkaar te leren kennen voordat ze naar het voortgezet onderwijs gaan. Daarin konden de fracties zich goed vinden. Ook het goede doel en het feit dat de Color Run meestal voor volwassenen is en nu voor kinderen georganiseerd wordt, spraken aan.

Burgemeester Roger de Groot over het winnende voorstel: “Via de Kindergemeenteraad kunnen kinderen op een hele laagdrempelige manier kennis maken met lokale politiek en democratische besluitvorming. Het leuke van dit voorstel vind ik dat het meerdere elementen in zich heeft. Aan de ene kant zet het kinderen aan tot beweging. Aan de andere kant is dit voor een goed doel. Mooi om te ervaren dat schoolkinderen zo jong als ze zijn zich al willen inzetten voor goede doelen. Ten derde draagt het bij aan de levendigheid in het dorp en is het een spektakel om te zien met al die kleuren. Dus dat is ook nog eens extra leuk voor bezoekers. Dit voorstel heeft de meeste stemmen in de Kindergemeenteraad gekregen.”

Ook in 2016 een kindergemeenteraad

De gemeenteraad van De Wolden heeft onlangs besloten graag een vervolg te willen geven aan de Kindergemeenteraad. Die wordt elk jaar in oktober georganiseerd. Tijdens deze Kinderraadsvergadering, met een raadsagenda, wordt gedebatteerd en gestemd over verschillende voorstellen die door de kinderraadsfracties worden ingediend. Voorwaarde is dat een voorstel een maatschappelijk doel dient, waarvan alle kinderen in De Wolden profijt hebben. Het winnende voorstel ontvangt 750 euro van de gemeente en wordt daadwerkelijk uitgevoerd.

Op donderdag 13 oktober 2016 vindt voor de vierde keer de Kindergemeenteraad De Wolden plaats. Alle scholen zijn inmiddels uitgenodigd om zich hiervoor in te schrijven.