Raadslid onder de Loep. Albert Haar (D66) “Partij van cultuur en onderwijs.” (09-08-2019)

Home > Raad en College > Gemeenteraadsnieuws > Raadslid onder de Loep. Albert Haar (D66) “Partij van cultuur en onderwijs.”

Raadslid onder de Loep. Albert Haar (D66) “Partij van cultuur en onderwijs.” (09-08-2019)

Albert Haar (D66) “Partij van cultuur en onderwijs.”

Van 1987 tot 1990 zat hij in de gemeenteraad van Zuidwolde. Inmiddels zit Albert Haar negen jaar in de gemeenteraad van De Wolden. “Na de herindeling in 1998 is D66 twaalf jaar niet vertegenwoordigd geweest in de gemeenteraad van De Wolden. In vergelijking met mijn eerste periode is het een wereld van verschil. De lokale politiek draaide toen veel meer om personen. Het dualisme bestond nog niet, wethouders waren toen nog onderdeel van de gemeenteraad. En de raadsleden gingen zelfs staan als het college binnenkwam.”

Het gemeentebestuur is er op vooruitgegaan, vindt Haar: “Zo is de kwaliteit van het ambtelijk apparaat sinds de herindeling echt stukken beter geworden. De gemeente heeft er zoveel taken bij gekregen, de verantwoordelijkheid van de gemeente is zó breed, dat had het ambtelijk apparaat van een kleine gemeente zoals Zuidwolde was nooit kunnen dragen.”

D66 is voor Albert Haar vooral een ‘pragmatische partij.’ “Wij gaan als raadsleden over de verdeling van geld en ruimte, maar bij D66 staat wel altijd voorop dat het geld eerst verdiend moet worden. Wij staan als partij aan de kant van het ondernemerschap, commercieel en creatief, en we zijn erg voor innovatie.”

Haar (70 jaar) is nog steeds maatschappelijk actief maar was ooit voorbestemd om boer te worden. “Ik ben gediplomeerd boer, maar toen de boerderij van mijn ouders stopte heb ik indertijd een grote switch gemaakt naar de sociale academie. Ik werkte lang in de creatieve- en media sector; radio en televisie, cultuur, fotografie en video.

In De Wolden hebben we geen instellingen voor voortgezet onderwijs maar D66 profileerde zich bijvoorbeeld met het voorstel voor een jongerenraad. In de gewone raad zoeken wij ook vooral de verbinding en zetten ons in voor de kwaliteit van het bestuur, maar je moet je als partij ook onderscheiden. Mijn indruk is dat die balans in deze raad heel aardig is.”