Raadslid onder de Loep. Imke Berghuis: “De grote kwesties die spelen in onze tijd...” (22-08-2019)

Home > Raad en College > Gemeenteraadsnieuws > Raadslid onder de Loep. Imke Berghuis: “De grote kwesties die spelen in onze tijd...”

Raadslid onder de Loep. Imke Berghuis: “De grote kwesties die spelen in onze tijd...” (22-08-2019)

Tijdens de raadsvergadering over de kadernota nam ze een grote houten olifant mee naar de Raadszaal. Deze zette ze pontificaal voor het spreekgestoelte. ‘Deze olifant staat symbool voor de drie olifanten in deze kamer,’ vertelde ze er bij.

Imke Berghuis (1962) is een geboren Groningse die sinds lange tijd in Drenthe woont. Ze is fractieleidster en enig gemeenteraadslid van GroenLinks in De Wolden. “Het is mijn eerste termijn. Ik heb nu net een jaar het raadswerk meegemaakt. Dan begin je er een beetje in te komen, want het is niet iets wat je in een paar weken onder de knie hebt.”

Berghuis deed ooit HBO-J en werkte lang met kinderen en jongeren met een geestelijke beperking. Vervolgens kreeg ze zelf drie kinderen. “Daarna heb ik allerlei banen gehad rond jeugd, ook nog bij Welzijn De Wolden. In 2003 besloot ik een andere liefde te volgen: ik ben Frans gaan studeren. Zo kwam ik als docent voor de klas.”

Politiek interesseert Berghuis al vanaf de middelbare school. “We hadden een geweldige docent Staatsinrichting. Dat, in combinatie met de sociale achtergrond van mijn ouders, maakte dat ik – toen ik voor het eerst mocht stemmen – op de PvdA stemde. Ik groeide op in een roerige tijd, met protesten tegen kernwapens en de hoge werkloosheid. Zo kwam ik in de hoek van de PSP terecht. Die kwam op voor bepaalde rechten, voor de sociaal zwakkeren, milieu en vrouwenemancipatie. In 2014 kreeg ik meer vrije tijd en heb ik me hier in De Wolden gemeld bij GroenLinks. Mijn bijna-buurman in De Wolden is voorzitter van die partij. Op een gegeven moment heb ik hem aangesproken: ‘kan ik iets voor jullie doen?”

Berghuis nam in eerste instantie het secretariaat over. Vervolgens werd ze gevraagd voor de lijst. Toen fractieleider Erik Verheijen moest stoppen om gezondheidsredenen was Berghuis opeens én raadslid én fractieleider. “Maar och, ik ben wel vaker in het diepe gesprongen.”

En die drie olifanten?  “Ja, dat zijn de grote kwesties die spelen in onze tijd, biodiversiteit, klimaat en de sociale kwestie. We hebben het wel heel vaak over geld en economie, maar dit zijn de grote thema’s die spelen op wereldniveau. Ik maak me daar zorgen over en we zullen hier ook in onze kleine gemeente iets mee moeten. In onze gemeente gaan we als raad en college heel fatsoenlijk met elkaar om, daar ben ik erg blij mee. Ik hoop dat we ook als kleine partij het nodige kunnen bereiken.”