Raadslid onder de Loep. Mark Turksma (PVDA) “Duidelijk als sociaal profileren.” (08-08-2019)

Home > Raad en College > Gemeenteraadsnieuws > Raadslid onder de Loep. Mark Turksma (PVDA) “Duidelijk als sociaal profileren.”

Raadslid onder de Loep. Mark Turksma (PVDA) “Duidelijk als sociaal profileren.” (08-08-2019)

“De PVDA heeft een heel sterke identiteit, landelijk en lokaal. En dat vertalen we in De Wolden naar lokaal beleid,” vertelt Mark Turksma (59 jaar). “We zoeken daarbij niet de barricaden op maar we dragen het wel uit. En daarom vind ik het soms jammer dat de kiezer zijn lokale stem zo erg laat bepalen door de landelijke politiek. Het zou toch ook zo kunnen zijn dat je landelijk op de ene partij stemt, en lokaal op een heel andere? Er spelen nou eenmaal op lokaal niveau heel andere kwesties dan landelijk. Maar voor ons is wel belangrijk dat de PVDA staat voor gelijke kansen voor iedereen en voor het verdelen van lasten.

Bij het MFA bijvoorbeeld, zie je dat alle partijen daar voor zijn, dat willen we allemaal. Dat is een concreet punt. Maar er zijn ook ideologische kwesties waarop je je duidelijker kunt manifesteren, zoals bij sociale functies, uitkeringen en vrijstellingen.”

Turksma moet het als lokale afdeling van de PVDA in zijn eentje doen in de raad. Dossiers verdelen over de raadsleden is er bij de PVDA in De Wolden dus niet bij. “Nee, maar eigenlijk is dat ook wel weer een groot voordeel: ik heb zo een breed beeld. Het is niet gemakkelijk, moet ik bekennen en ik moet echt keuzes maken. Ik bekijk dossiers met de vraag waar de grote verschillen zitten, en kies de punten waarop ik een duidelijk herkenbare inbreng kan hebben. Daarnaast heeft onze partij veel leden met de nodige kennis en vaardigheden. Daar kan ik altijd een beroep op doen. En we gaan de komende periode nog een aantal keer duidelijk herkenbare eigen initiatieven ontplooien.”