YouTube filmpjes Kindergemeenteraad 2014 (24-10-2014)

Home > Raad en College > Gemeenteraadsnieuws > YouTube filmpjes Kindergemeenteraad 2014

YouTube filmpjes Kindergemeenteraad 2014 (24-10-2014)

De raadszaal van het gemeentehuis in Zuidwolde was donderdag 23 oktober 2014 gevuld met veel enthousiaste kinderen. Leerlingen uit groep 8 van vijf basisscholen uit De Wolden vormden fracties voor de Kindergemeenteraad. Onder aanmoediging van hun klas verdedigden de 5 fracties hun voorstellen. Wilt u nog eens terugkijken? Zie YouTube van de gemeenteraad over het bezoek aan het gemeentehuis en de kindergemeenteraadsvergadering zelf. 

De vijf fracties van de Kindergemeenteraad 2014

De fracties hadden zich zeer goed voorbereid op de vergadering. De fractie van O.B.S. De Horst stelde voor een sportfeest te organiseren, C.B.S. De Arendsvleugel pleitte voor een Kunstmuur en O.B.S. De Bosrand had het plan ´Kinderen geven oude mensen zonnestralen'. O.B.S. De Klimtoren wilde graag voor alle scholen een moestuin en C.B.S. De Heidevlinder had het voorstel een  bevrijdingsfeest te organiseren. De leden van de Kindergemeenteraad werden daarbij geholpen door de volgende raadsleden (fractiecoaches): Erik Verheijen (GroenLinks), Jaap Wiechers (ChristenUnie), Ronald Brouwer (Gemeentebelangen) en Gerrie Prent (Gemeentebelangen), Albert Haar (D66) en Heleen Langen (PvdA).

Fractieleden van De Horst

 

Fractieleden van De Arendsvleugel

 

Fractieleden van De Bosrand

 

Fractieleden van De Klimtoren

 

Fractieleden van De Heidevlinder

 

Het winnende voorstel

Tijdens de schorsing overlegden de fracties met elkaar en daarna werd er gestemd. Het werd een spannende race. Het voorstel ´Kinderen geven oude mensen zonnestralen´ van De Bosrand kreeg de meeste stemmen en heeft gewonnen. Deze fractie kreeg uit handen van burgemeester Roger de Groot een cheque van € 750, - om het voorstel uit te voeren.

Burgemeester Roger de Groot en de fractieleden van De Bosrand: Rochella Noortman, Bastin Vrielink en Julian Logtenberg samen met hun fractiecoach Heleen Langen.

 

 

Kennismaking met lokale politiek

De Kindergemeenteraad heeft het doel kinderen te laten ervaren wat lokale politiek inhoudt. De kinderen waren via een lespakket voorbereid op het politieke werk. Op school kregen zij les uit het Handboek Lokale politiek in de Wolden en raadsleden gaven op school een presentatie over lokale democratie. Een rondleiding door het gemeentehuis was ook onderdeel van de voorbereiding op de Kindergemeenteraadsvergadering.

Het geluidsverslag van de kindergemeenteraadsvergadering treft u hier aan.

U kunt ook filmpjes van de voorbereidingen en van de Kindergemeenteraadsvergadering bekijken op het YouTube-kanaal van de gemeenteraad De Wolden.