Informatiepagina Ruinerwold

Dinsdag 15 oktober werd bekend dat er een zorgelijke situatie is aangetroffen in een woning aan de Buitenhuizerweg in Ruinerwold. In een woonboerderij trof de politie een aantal provisorisch ingerichte ruimtes aan waar 7 personen verbleven. Wij houden u op deze pagina zoveel mogelijk op de hoogte van de stand van zaken.

Donderdag 17 oktober 2019, 22.00 uur: "De aandacht van de gemeente gaat nu vooral uit naar de zorg voor de inwoners van Ruinerwold." Lees het volledige statement van burgemeester Roger de Groot

Donderdag 17 oktober 2019, 20.30 uur: politie Noord-Nederland heeft bekend gemaakt een tweede verdachte te hebben aangehouden in het onderzoek Ruinerwold. Kijk voor meer informatie op de website van de politie.

Vragen en antwoorden

 • Waren de bewoners bekend bij de gemeente?
  Op het adres Buitenhuizerweg 14 staat één persoon ingeschreven, namelijk de huurder, die ook staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Van de personen die in de woning verbleven, stond er één ingeschreven in de BRP. De zes andere personen niet. Geen van hen stond ingeschreven op het adres.
 • Kun je niet ingeschreven staan in het BRP?
  In principe moet je als Nederlander ingeschreven staan in de Basisregistratie Personen. Dat gebeurt bij de geboorte door aangifte van de geboorte te doen in de gemeente waar iemand geboren wordt.
 • Waren de bewoners niet ingeschreven bij de geboorte?
  Van de personen die in de woning verbleven, stond er één ingeschreven in de BRP. De zes andere personen, voor zover nu bekend, niet.
 • Is aangifte van geboorte doen verplicht?
  Ja. Binnen drie dagen na de dag van de bevalling moet iemand aangifte van geboorte doen in de gemeente waar de geboorte plaatsvindt
 • Wat als iemand niet ingeschreven is in het BRP?
  Zonder een geboorteakte (wordt opgesteld na aangifte van geboorte) heeft een kind geen identificatie en geen Burgerservicenumer (BSN). Het is dan niet mogelijk om je te verzekeren, inschrijven bij scholen. Ook geeft de gemeente de geboorte van een kind door aan de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) en het Regionaal Coördinatie Programma (RIVM-RCP). Zij nemen het kind dan op in het Rijksvaccinactieprogramma.
 • Hoe kunnen mensen zo onder de radar blijven?
  De politie doet hier onderzoek naar. De Politie heeft op meerdere locaties doorzoekingen gedaan en er is buurtonderzoek en sporenonderzoek verricht. Kijk voor meer informatie op de website van de Politie.
 • Waren de bewoners bekend bij de hulpverlening?
  Om de privacy van mensen te beschermen, kunnen we hier geen antwoord op geven.
 • Hoe gaat het met de dieren die in/rond het huis zijn aangetroffen?
  Er zijn meerdere dieren aangetroffen in en rond de woning. De meeste dieren zijn inmiddels opgehaald. Voor de dieren is opvang geregeld. Zij worden ondertussen goed verzorgd.

Persmomenten

Bent u van de pers en hebt u vragen? Bel dan naar 0528-291919

Meer informatie

Foto om te downloaden:

Foto burgemeester Roger de Groot (jpg - 11,6 MB) 

Let op: groot fotobestand, alleen bedoeld voor de pers.

Contact met de gemeente

U bent welkom in het gemeentehuis in De Wolden.

Vandaag gesloten

Openingstijden

Vandaag gesloten Morgen van 08:30 tot 13:30 uur

Bezoekadres

Raadhuisstraat 2

7921 GD Zuidwolde

Postadres

Postbus 20

7920 AA Zuidwolde

gemeente@dewolden.nl