Ondanks de maatregelen vanwege het coronavirus proberen wij u zo goed mogelijk van dienst te zijn. De milieustraat is open zonder afspraak, wel gelden aanvullende maatregelen. Op het gemeentehuis kunt u alleen langskomen op afspraak.

Informatiepagina Ruinerwold

Dinsdag 15 oktober werd bekend dat er een zorgelijke situatie is aangetroffen in een woning aan de Buitenhuizerweg in Ruinerwold. In een woonboerderij trof de politie een aantal provisorisch ingerichte ruimtes aan waar 7 personen verbleven. Wij houden u op deze pagina zoveel mogelijk op de hoogte van de stand van zaken.

Donderdag 17 oktober 2019, 22.00 uur: "De aandacht van de gemeente gaat nu vooral uit naar de zorg voor de inwoners van Ruinerwold." 

Donderdag 17 oktober 2019, 20.30 uur: politie Noord-Nederland heeft bekend gemaakt een tweede verdachte te hebben aangehouden in het onderzoek Ruinerwold. Kijk voor meer informatie op de website van de politie.

Onderzoek

Er is door de gemeente een inhoudelijk onderzoek gedaan naar Buitenhuizerweg 14 Ruinerwold. 

De vragen die daarin centraal stonden zijn: 
1. Wat wist de gemeente over de Buitenhuizerweg 14 en wat heeft de gemeente met die informatie gedaan? 
2. Heeft de gemeente signalen ontvangen over de bewoning door meerdere personen op het perceel Buitenhuizerweg 14 en, zo ja, wat heeft de gemeente daarmee gedaan? 

Samenvatting
Er is in de media gesproken over het al negen jaar verblijven van een gezin op het perceel Buitenhuizerweg 14. Dat zou betekenen dat deze personen in de periode oktober 2010 – oktober 2019 op dit perceel hebben verbleven. We hebben intern onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van informatie over het perceel Buitenhuizerweg 14 en eventuele bewoners.
Op maandag 14 oktober 2019 is het Sociaal Team door Welzijn de Wolden op de hoogte gebracht over mailcontact met een bewoner van de Buitenhuizerweg 14. Op dat moment kreeg de gemeente voor het eerst signalen over mogelijk meer bewoners dan de ene persoon die ingeschreven stond op het adres. Met uitzondering van de huurder stonden de overige aangetroffen personen niet ingeschreven in de gemeentelijke basisregistratie personen. Naar aanleiding van een vraag van de wijkagent medio 2013 hebben medewerkers van team Toezicht een paar keer het adres bezocht; ze zijn echter nooit verder gekomen dan het hek. Ook was er geen aanleiding om zonder toestemming van de bewoner het hek te openen of op een andere wijze toegang te verschaffen. Er zijn tijdens het onderzoek verder geen signalen bekend geworden, dat de gemeente De Wolden eerder dan 14 oktober 2019 op de hoogte was met bewoning op het perceel anders dan door de huurder.

Eindconclusie
Uit het onderzoek is niet vast te stellen wanner het gezin voor het eerst op het adres Buitenhuizerweg 14 gehuisvest is. Het onderzoek heeft zich toegespitst op de periode 2010-2019. Er is in deze periode vanuit de organisatie geen reden geweest om te twijfelen aan de juistheid van de inschrijving en bewoningssituatie. We kunnen stellen dat we niet konden weten dat er op de Buitenhuizerweg 14 mogelijk al negen jaar een gezin woonde. De kinderen waren niet aangegeven, er stond niemand van het gezin op het adres ingeschreven, het gezin was helemaal zelfvoorzienend en ze deed er alles aan om niet gezien en gehoord te worden. Ze wérden ook niet gezien of gehoord. Dan krijg je geen signalen en is er geen aanleiding om te gaan zoeken.

De gemeente De Wolden heeft daarmee geen kennis gehad van het verblijf van het gezin op dit adres en had dit ook niet kunnen weten.

Klik hier voor de rapportage (pdf - 46,5 KB)

Vragen en antwoorden

 • Waren de bewoners bekend bij de gemeente?
  Op het adres Buitenhuizerweg 14 staat één persoon ingeschreven, namelijk de huurder, die ook staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Van de personen die in de woning verbleven, stond er één ingeschreven in de BRP. De zes andere personen niet. Geen van hen stond ingeschreven op het adres.
 • Kun je niet ingeschreven staan in het BRP?
  In principe moet je als Nederlander ingeschreven staan in de Basisregistratie Personen. Dat gebeurt bij de geboorte door aangifte van de geboorte te doen in de gemeente waar iemand geboren wordt.
 • Waren de bewoners niet ingeschreven bij de geboorte?
  Van de personen die in de woning verbleven, stond er één ingeschreven in de BRP. De zes andere personen, voor zover nu bekend, niet.
 • Is aangifte van geboorte doen verplicht?
  Ja. Binnen drie dagen na de dag van de bevalling moet iemand aangifte van geboorte doen in de gemeente waar de geboorte plaatsvindt
 • Wat als iemand niet ingeschreven is in het BRP?
  Zonder een geboorteakte (wordt opgesteld na aangifte van geboorte) heeft een kind geen identificatie en geen Burgerservicenumer (BSN). Het is dan niet mogelijk om je te verzekeren, inschrijven bij scholen. Ook geeft de gemeente de geboorte van een kind door aan de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) en het Regionaal Coördinatie Programma (RIVM-RCP). Zij nemen het kind dan op in het Rijksvaccinactieprogramma.
 • Hoe kunnen mensen zo onder de radar blijven?
  De politie doet hier onderzoek naar. De Politie heeft op meerdere locaties doorzoekingen gedaan en er is buurtonderzoek en sporenonderzoek verricht. Kijk voor meer informatie op de website van de Politie.
 • Waren de bewoners bekend bij de hulpverlening?
  Om de privacy van mensen te beschermen, kunnen we hier geen antwoord op geven.
 • Hoe gaat het met de dieren die in/rond het huis zijn aangetroffen?
  Er zijn meerdere dieren aangetroffen in en rond de woning. De meeste dieren zijn inmiddels opgehaald. Voor de dieren is opvang geregeld. Zij worden ondertussen goed verzorgd.

Persmomenten

Bent u van de pers en hebt u vragen? Bel dan naar 0528-291511/291681

Meer informatie

Contact met de gemeente

Door de maatregelen vanwege het coronavirus kunnen wij u helaas alleen op afspraak op het gemeentehuis ontvangen. 

Vandaag bereikbaar tot 16:30 uur

Openingstijden

Vandaag geopend tot 13:30 uur Morgen van 08:30 tot 13:30 uur

Bezoekadres

Raadhuisstraat 2

7921 GD Zuidwolde

Postadres

Postbus 20

7920 AA Zuidwolde

gemeente@dewolden.nl