Drogteropslagen

Home > Wonen en Leven > Drogteropslagen

Drogteropslagen

Geschiedenis van Drogteropslagen

Waar de naam Drogteropslagen vandaan komt is niet met zekerheid vast te stellen. Het is zeer waarschijnlijk afgeleid van de namen 'Slagen' en 'Drogt'. Drogt was een ven de oudste marken van Zuidwolde, althans de eerste vastgelegde schriftelijke naam die we in Zuidwolde tegenkomen, namelijk in 1316. Vanuit deze marke Drogt is het in cultuur brengen begonnen in het Zuidwoldiger gebied. Drogt was een heel kleine buurtschap, die een boermarke instelde. Men was namelijk tot de ontdekking gekomen, dat woeste gronden waardevol werden. Men mocht niet meer onbeperkt het niemandsland aansnijden wanneer men dat wilde.

Het grote landschap van de woeste gronden ten oosten van de marken Drogt en Nolde werd 'De Drogteropslagen' genoemd. Een 'Slag' of 'Opslag' was een langerekt perceel, zoals het werd ontveend. Het omvatte het gebied van Linderveld tot aan de Luttelgreppel, Vuile Riete en Paardelanden. Uit bronnen weten we dat Drogteropslagen ook als Drochteropslagen wordt geschreven. Dit komt waarschijnlijk doordat de marke Drogt ook wordt geschreven als Drochte of Drucht.

Drogteropslagen telt nu 564 inwoners en heeft slechts twee straten: Drogteropslagen en Oosterhof. Het is het meest zuidelijke dorp van Drenthe en wordt gescheiden van Overijssel door de Reest. Drogteropslagen heeft één basisschool, Reestzicht. Het middelpunt wordt gevormd door het dorpshuis 't Drogterhuus.

Contact Streekbelang Drogteropslagen

Mevr. Petra Endt-de Graaf
Drogteropslagen 30
7705 PG Drogteropslagen
T. 06-44199351
E. streekbelang@outlook.com

Dorpsvisie Drogteropslagen

Sinds juni 2013 heeft Drogteropslagen een Dorpsvisie. Lees meer over de dorpsvisie in het pdf-document. 

Te downloaden:

Contact

E-mail: gemeente@dewolden.nl

Bel ons op:

14 0528
(zonder kengetal)

Postadres

Postbus 20, 7920 AA Zuidwolde

Bezoekadres

Raadhuisstraat 2
7921 GD Zuidwolde

Openingstijden

Contactinformatie