Eigen bijdrage (Wmo)

Home > Wonen en Leven > Eigen bijdrage (Wmo)

Eigen bijdrage (Wmo)

Voor veel voorzieningen vanuit de gemeente betaalt u een eigen bijdrage. Door middel van de eigen bijdrage betaalt u de voorziening of het hulpmiddel in zijn geheel terug aan de gemeente.

Hoogte van de eigen bijdrage

De hoogte van de eigen bijdrage is afhankelijk van uw inkomen, leeftijd en vermogen. Op de website van het CAK kunt u een proefberekening maken om inzicht te krijgen in wat u moet betalen. De eigen bijdrage is nooit hoger dan de aanschafwaarde en eventuele onderhoudskosten en kost niet meer dan uw maximale eigen bijdrage, zoals berekend door het CAK.

Heeft u meerdere hulpmiddelen of voorzieningen nodig of ontvangt u ook andere hulp of zorg via de gemeente? Dan kan het zijn dat u op een gegeven moment een maximale eigen bijdrage betaalt. Alles wat u daarna nog aan hulpmiddelen, hulp of zorg ontvangt, kost u dan niet een extra eigen bijdrage.

Zelf aanschaffen

Een eigen bijdrage is soms net zo hoog als de aanschafwaarde van een hulpmiddel of voorziening. Soms is het dus voordeliger om zelf een hulpmiddel of voorziening te kopen. Als u zelf een hulpmiddel of voorziening koopt, gelden meer voordelen:

  • U kunt zelf kiezen wat het beste bij u past en niet alleen uit het vaak beperkte aanbod van de aanbieders waarmee de gemeente samenwerkt.
  • U kunt het hulpmiddel of de voorziening kopen wanneer u dat wilt en hoeft niet te wachten tot alle papieren in orde zijn.
  • Als u het hulpmiddel of de voorziening niet meer nodig hebt, kunt u het mogelijk tweedehands verkopen. Dit mag met een hulpmiddel of voorziening via de gemeente vaak niet, omdat het dan niet uw eigendom wordt.

Als u zelf een hulpmiddel of voorziening koopt, moet u wel zelf zorgen voor bijvoorbeeld onderhoud en pechhulp. Het is goed om dit te beseffen voordat u een hulpmiddel of voorziening aanschaft.

Contact

E-mail: gemeente@dewolden.nl

Bel ons op:

14 0528
(zonder kengetal)

Postadres

Postbus 20, 7920 AA Zuidwolde

Bezoekadres

Raadhuisstraat 2
7921 GD Zuidwolde

Openingstijden

Contactinformatie