Ruinen

Home > Wonen en Leven > Ruinen

Ruinen

Geschiedenis van Ruinen

Ruinen is een begrip. Bij Ruinen denkt men in eerste instantie aan het oude beeld van Drenthe: de grote stille heide met de schaapskudde. Tussen Ruinen en de bossen van Dwingeloo vindt men het uitgestrekte reservaat van de Benderse, Kralose en Dwingelose Heide. Dit reservaat is met 1.300 hectare het grootste aaneengesloten heidegebied van Drenthe.

Dagelijks (in de winter onregelmatig) loopt de herder met zijn schaapskudde op de heide. De kudde vertrekt omstreeks 10.30 uur en de terugkomst is tussen 17.00 en 18.00 uur. Voor meer informatie bezoek de website over de Ruiner schaapskudde.

In Ruinen wonen 3.552 mensen. Ruinen en omgeving nodigen uit om erop uit te trekken. De boerderijen, schaapskooien en buurtschappen zijn stille getuigen uit een ver verleden. Het dorp heeft een gezellige brink, een historische kerktoren uit de vijftiende eeuw en leuke terrasjes om te genieten van de dorpssfeer. Het is het uitgangspunt voor prachtige wandel- en fietstochten, onder andere door Nationaal Park Het Dwingelderveld.

Ruinen is een zeer oud dorp, reeds vermeld in een akte uit 1139 waarin Otto van Ruinen wordt genoemd als een der dienstmannen van de bisschop van Utrecht. In die tijd werd in Ruinen een Benidictijnenklooster gesticht dat in 1325 verhuisde naar Dickninge in de Wijk. Ruinen is gebouwd rond een nostalgische brink, waaraan een zeer oude kerk (1423) staat. In de nabijheid van de Brink bevindt zich de museumboerderij Pasmans Huus. In deze authentieke boerderij worden gebruiksvoorwerpen die omstreeks 1900 gebruikt werden, tentoongesteld.

Contact Dorpsbelangen Rune

Dhr. Ron Reitsma
T. 06-30083521
E. info@dbrune.nl

Dorpsvisie Ruinen

Sinds juni 2012 heeft Ruinen een dorpsvisie. Ruinen is trots op de eigen identiteit van het dorp en benut de komende jaren de kansen die er liggen. Wat daarvoor nodig is, staat in de Dorpsvisie Ruinen.

Te downloaden:

Contact

E-mail: gemeente@dewolden.nl

Bel ons op:

14 0528
(zonder kengetal)

Postadres

Postbus 20, 7920 AA Zuidwolde

Bezoekadres

Raadhuisstraat 2
7921 GD Zuidwolde

Openingstijden

Contactinformatie